Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Teknikpark i Domsjö kan ge 50 nya jobb

ÖRNSKÖLDSVIK. En teknikpark i anslutning till Domsjö Fabriker och pilotanläggningen för etanol med flera företag är under bildande.
Målet är satt till ett tiotal nya företag de närmaste tre åren med totalt 50 anställda.

Annons

Teknikparker och teknikbyar växer upp litet varstans i Sverige. Västerås är kanske det mest lysande exemplet med före detta Ö-viksbon Evert Jonsson som dynamisk vd.
Han följer noga det som händer i hembygden fortfarande och säger att Örnsköldsvik med sina företagartraditioner har än bättre förutsättningar än Västerås.
Under hans ledning har 118 bolag med 900 anställda hittills etablerat sig i de lokaler som Svenska Metallverken en gång förfogande över.
Prognosen fram till 2007 är 240 företag och 2 100 anställda.
Hittills har vi hela tiden överträffat våra prognoser, sa Evert Jonsson när ÖA besökte Teknikparken i Västerås i februari i år.

TEKNIK KRING FIBRER
I Domsjö finns lång tradition när det gäller träfibrer och precessteknik. Sedan hösten 2001 har ett antal företag arbetat med planerna på ett teknikparksbolag i Örnsköldsvik.
De har hittills lagt ned cirka
300 000 kronor på projektet och målet är att bilda ett bolag som på olika sätt ska vidareutveckla verksamheten inom processkemi/processteknik.
Det ska främst ske genom att:
förstärka och initiera forskning och utveckling inom området såväl företagsbaserad som universitets- och högskolebaserad
initiera och fungera som katalysator för samverkan och utveckling av befintliga bolag och etablering av nya projekt, produkter och tjänster
Det övergripande målet är att skapa en attraktiv och uthålligt livskraftig miljö inom ett verksamhetsområde som har lång tradition i Örnsköldsviksområdet men som i värsta fall kan hotas av de snabba omstruktureringar som pågår.

BEFINTLIG INFRASTRUKTUR
En förstudie som gjorts av åtta företag i slutet av 2001 har visat att förutsättningarna för att lyckas är mycket goda.
Infrastrukturen för en teknikpark finns i huvudsak på plats. En vidareförädling av affärsplanen behövs dock innan allt finns på plats.
Företag och högskola
Stommen i utvecklingen finns redan i form av Domsjö Fabriker, Etek Etanolteknik AB, Akzo Nobel, Sekab, Eurocon, Kvaerner Chemetics AB, Bio Alkohol Fuel Foundation, Midnova, Mitthögskolan med flera.
En interimstyrelsen finns redan med Sune Wännström som ordförande och Anders Hagström, Midnova AB som sekreterare.
Gamla Modo-företag
De medverkande företagen kommer i de flesta fall från Modo.
För att kunna gå vidare behövs nu en finansiering av en budget på 850 000 kronor.
Fyra finansiärer väntas ställa upp med följande summor:
Kempestiftelserna 100 000 kr
Örnsköldsviks kommun
240 000 kr
Länsstyrelsen 240 000 kr
Företag 270 000 kr
Kommunstyrelsens näringslivs- och planeringsutskott ställde sig positivt till planerna i går men inget beslut togs eftersom handlingarna inte var utskickade i förväg. Beslut väntas i kommunstyrelsen.

SVEN LINDBLOM

Mer läsning

Annons