Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tänkte om – blev polis

Hon är en av de unga poliser som hela landet ropar efter. Som ska fylla alla de vakanser som finns i olika delar av landet. Och därför har jakten på de nyutbildade poliserna varit hård.

Annons

Men Västernorrland var bäst. De har ringt under hösten och frågat hur det gått och verkligen visat intresse. Har skött rekryteringsjobbet perfekt. Visst trivdes jag bra i Stockholm, men det känns bra att ha flyttat hem, säger Veronica Nilsson, uppvuxen i Bjästa.
Veronica gick tidigare på Nolaskolans estetiska program. Tanken var att hon skulle bli bildlärare.
Någon sa att jag skulle passa som polis. Och så blev det. Andra gången jag sökte kom jag in på polishögskolan i Stockholm.
Av cirka 4 000 sökanden var Veronica en av de 193 som i januari 2000 startade den tuffa polisutbildningen. Då hade hon genomgått och klarat de olika tester som krävs för att bli kallad till den avslutande intervjun. Det sista och avgörande hindret.
Det var nervöst. Alla satt i ett rum och väntade på sin tur. Och de flesta hade i minnet vad de sett på tv då var och en grillades av fem personer. Så farligt var det inte. Men efteråt kändes det som om det var kört.

VÅLD SKRÄMMER INTE
Av de 193 som blev antagna har 188 gått ut skolan och är nu på väg ut i arbetslivet. Ett jobb som i media ofta beskrivs som oerhört tufft och riskfyllt.
Våldet är inte något som jag funderat på och är ingenting som skrämmer mig. Tvärt om har jag sett fram emot att få sluta skolan och börja jobba. Och nu är jag där.
Bakom sig har hon då en förhållandevis lång och bred utbildning. Som bland annat innehåller ämnen som juridik, beteendevetenskap, psykologi och sjukvård. Totalt handlar det om 80 högskolepoäng.
Där ingår förstås också fys-träning. Och den biten har heller inte varit några problem för Veronica. Under mer än 10 år har hon varit med i Käglorna och har dessutom jobbat som skidlärare.
Den 21 januari var Veronica på plats i polishuset i Örnsköldsvik. För att börja aspirantutbildningen. Som handledare har hon Gunvor Jonsson som sedan 1998 också arbetat med nyrekryteringen på riksnivå.
Jag går nu parallellt med Gunvor på ordningen under tre veckor. Hon kommer att vara min handledare under ett halvår, även om vi inte kommer att jobba tillsammans.

PÅ OLIKA AVDELNINGAR
En viss tid kommer att avsättas för utredningar, en annan för trafikavdelningen. Längre fram väntar praktik vid narkotikaroteln i Sundsvall och närpolisjobb i Bjästa.
Narkotikabiten intresserar mig. Skulle gärna jobba med spaning. Man vill ju vara med där det händer.
Den 20 juli börjar Veronica Nilsson som polisassistent. Då kan vad som helst hända. Och kommer att hända. Det ingår i yrket.
I juni dyker ytterligare ett gäng polisaspiranter upp i Örnsköldsvik. Och efter år av akut polisbrist börjar personalläget att stabiliseras.
Och Örnsköldsvik nöjer sig inte med detta utan fortsätter satsningen på att rekrytera nya poliser. Den 21 februari håller man informationsträff om yrket i Arken.KJELL E HÄGGLUND

Mer läsning

Annons