Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tandhygienist ett jobb för framtiden

Örnsköldsvik Ska du välja yrke? Bibliotekarie, kiropraktor, polis och tandhygienist är några exempel på yrken med goda framtidsutsikter, enligt akademikerorganisationen Sacos bedömning. Men för arkeologer, banktjänstemän, försäkringstjänstemän och sekreterare ser framtiden inte alls lika ljus ut.

Annons

Välutbildade tekniker, speciellt civilingenjörer och IT-specialister, kan räkna med att få jobb framöver. Och ett underskott på 30 000 lärare gynnar dem som kan tänka sig den banan.
Att det kan bli bibliotekariebrist är kanske mer förvånande.
Sinnebilden för yrket är väl en underbetald kvinna i offentlig tjänst, säger Lena Salö, kommunanställd bibliotekarie i Själevad.
Är en vändning på gång?
Ja, det kan man säga. Den ena orsaken är 40-talisternas stora pensionsavgångar. Den andra att vi jobbar på ett annat sätt och har fått en helt ny arbetsmarknad. I dag är många anställda av företag.
När blev du färdig bibliotekarie?
1981 och då var utbildningen mycket folkbiblioteksinriktad. Det är annorlunda i dag. Nu kan man i princip jobba var som helst i samhället. Det finns många jobb på den privata marknaden i konkurrens med det offentliga.
Varför är det så?
Det beror på datorerna och alla möjligheter till informationssökning.
I backspegeln inser Lena Salö att det var ett låglöneyrke hon valde. Dessutom gifte hon sig med en bibliotekarie, vilket var extra tufft.
I princip gäller individuella löner i kommunen men att det skulle höja bibliotekariernas nivå särskilt mycket kallar hon en from förhoppning.
Varför valde du yrket?
För att det var roligt. På 70- och 80-talen pratade man inte så mycket om vikten av att få bra betalt. Dagens unga vill ha både bra innehåll och god ekonomi.
Förut har jag sagt, bli inte bibliotekarie om du inte tänker gifta dig rikt. Nu kan jag säga, bli gärna bibliotekarie men se till så att du redan från början får ett bra och utvecklingsbart jobb. Man ska inte behöva acceptera usla kvinnolöner.
Hur är ditt jobb i dag?
Helt annorlunda än när jag var ny. Jag har följt med utvecklingen och tycker att det är jätteroligt att ha tillgång till databaser och snabb information så att jag kan hjälpa låntagarna.
Råder bibliotekariebrist nu?
Nej, tillräckligt många söker så att man kan besätta tjänsterna. Men de som börjar jobba i dag kan välja mellan olika arbetsgivare. Det kan innebära ökad press på kommunerna att släppa de absurda låglönerna.
Enligt Sacos bedömning kan även tandhygienisterna se ljust på framtiden. Ann-Britt Olofsson vid folktandvården i Örnsköldsvik började i juni, direkt efter utbildningen.
Varför blev du tandhygienist?
Det kändes rätt. Jag var tandsköterska i 20 år men sedan skulle landstinget spara. Jag fick behålla tjänsten om jag utbildade mig till tandhygienist.
Ann-Britt Olofsson kompletterade sin gymnasieutbildning på komvux och pluggade till tandhygienist i två år.
Det ångrar jag inte. Jag bor i Domsjö och pendlade till Umeå varje dag, men det gick utan problem.
Varför just tänder?
Det är viktigt. Redan när jag gick ut nian visste jag att jag skulle trivas. Jag hade pryat och tyckte att det verkade så roligt.
Vad gör en tandhygienist?
Informerar patienterna om tandstatus och hur de ska sköta sina tänder. Tar bort tandsten och undersöker.
Hur är lönen?
Individuell och bättre än jag hade som tandsköterska. Nu har jag ju två års högskolestudier
Varför är det sug efter tandhygienister?
Det är svårt att rekrytera tandläkare och vi är billigare. Vi kan till exempel undersöka om patienten har hål och sedan lagar tandläkaren dem.
Är det ett bristyrke i Örnsköldsvik?
Ja, det tror jag. Min kollega Eva Nordlund var ensam från september förra året till 1 juni i år. Det var stor belastning, men nu är vi tre.
Kommer det fler?
Ja, jag vet en som blir klar i maj och så finns det två till på utbildningen, säger Ann-Britt Olofsson.
Hon trivs vid folktandvården. Just nu går hon en fempoängskurs i Umeå, tandvård för äldre. Hon är också öppen för att fortsätta med andra kurser.

BERIT NORSTEDT

Mer läsning

Annons