Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Taktiska draget ledde Eriksson till ett SM-silver: "Han föll som en vante i kurvan"

Det var dramatiskt värre när Hugo Eriksson, från OK Nolaskogsarna, tog SM-silver på ultralång distans i Eskilstuna under helgen. En lerig kurva i slutet av spurten tog honom till andraplatsen. "Jag kände mig stark loppet igenom", säger Eriksson.

Annons

Det var bitvis riktigt spännande i den H18-klass som Hugo Eriksson från OK Nolaskogsarna gjorde upp i under tävlingarna i Eskilstuna. Det nästan 15 kilometer långa loppet bjöd på såväl kluriga vägval som ett tillfälligt regnoväder.

Under en del av etappen kunde Hugo Eriksson knappt se någonting.

– Det ösregnade verkligen. Kartan blev alldeles immig och vatten och svett rann ner i ögonen på mig så att det sved. Då försökte jag bara att följa de andras ryggar, berättar Eriksson.

Nolaskogsarnas talang utgjorde under en stor del av loppet en tätklunga med tre andra löpare. Efter halva loppet, när löparna passerade stadion, hade de drygt fem minuter ner till femman och det var uppenbart att de fyra i täten skulle göra upp om de tre medaljerna.

LÄS OCKSÅ: Talangfulla bröderna segrade i Öbacka Challenge

– Speakern sa att "en av de här blir utan medalj". Man ville inte bli den personen precis, säger Hugo Eriksson och skrattar.

Hugo Eriksson (till vänster) tillsammans med den ende som var snabbare än honom – guldmedaljören Henning Sjökvist.

Han blev inte den personen heller. På väg in mot upploppet, i den sista backen, stumnade en av de andra löparna och plötsligt var de bara tre kvar. I det läget hade i stort sett bara ett fall kunnat beröva Hugo Eriksson på en medalj.

Nu blev det i sället så att ett fall – och ett taktiskt val från honom själv – belönade Eriksson med en silvermedalj.

– Jag låg trea och förstaplatsen var körd. Jag såg att det var halt på upploppet och lerigt i sista kurvan och tänkte att min enda chans att komma in på andraplatsen var om killen framför mig ramlade i kurvan. Jag själv tog ner farten lite tidigare och såg då hur han föll som en vante. Då fick jag min chans att springa om, berättar Hugo Eriksson.

– Jag var nära i rygg och kanske blev han lite stressad och kände att han behövde springa på och ta risken där i kurvan.

Mållinjen passerade Eriksson tre sekunder efter vinnaren, Henning Sjökvist från Borlängeklubben Stora Tuna.

Silvermedalj var ingenting han räknade med inför start.

– Jag hade egentligen inga större förväntningar. Jag är stafettlöpare av mig och gillar att springa i klunga, man mot man i skogen. Det är min grej. Jag visste inte riktigt hur jag skulle hålla på en sån här längre distans men jag sprang Skogslöparnas Nordiska och det var nästan lika långt så jag visste vilket tempo jag behövde hålla. Vi överskred aldrig det tempot och jag kände mig stark loppet igenom.

Nu väntar ett tävlingsuppehåll för Hugo Eriksson inför O-Ringen som avgörs i Sälen om lite mindre än tre veckor.

Mer läsning

Annons