Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Swedenklef fick årets idépris för krockstol

ÖRNSKÖLDSVIK. En bilstol som dämpar vid olika typer av krockar var vad som fick juryn på fall. Uppfinnaren Bo Swedenklef tilldelades igår Idéforums årliga pris och passade samtidigt på att presentera ytterligare ett nytt projekt.

Annons

Ända sedan hans sambo var med om en bilolycka för tio år sedan har Örnsköldsviksbon Bo Swedenklef intresserat sig för säkerheten i bilar.
Tidigare har uppfinnaren bland annat legat bakom en bilstol som hjälper till att förhindra pisksnärtskador, och som mottagits väldigt väl på marknaden. Och ännu en gång har storföretag intresserat sig för en säkerhetsprodukt signerad Bo Swedenklef. Den nya stolen är en kombinerad frontal- och bakåtkrockstol som rör sig åt två håll och ska dämpa personskadorna vid en kollision.
Vid en frontalkrock åker stolen framåt och bäckenet bakåt vilket gör att knäna dras bort från instrumentbrädan, berättar han.

ETT FÖREDÖME
Idéforums ordförande Urban Johansson är mycket imponerad av säkerhetssystemet och ser pristagaren som ett föredöme på många plan.
Han har presenterat en god produkt som är intressant för företag att arbeta med, säger han.
Men det var inte bara den nya bilstolen som bidrog till att Bo Swedenklef tilldelades årets Idépris som var en symbolisk summa på 2 000 kronor.
Genom åren har han haft stora framgångar och är dessutom ett föredöme i sitt sätt att stimulera ungdomar genom att dela med sig av sina erfarenheter, säger Urban Johansson.

BRINNER FÖR MOTOR
Fast det Swedenklef för tillfället brinner mest för tillfället mest är sin allra senaste upptäckt. En pytteliten elmotor som ska göra bilen säkrare för barn i baksätet.
Det är inte många som vet om att när de tar på sitt barn ett säkerhetsbälte är det som att spänna fast en plåtbalk. Bältet är alldeles för stumt och har ingen kraftbegränsare. Det är gigantiskt problem, säger han.
Med hjälp av elmotorn och en viktkontroll i sätet kan säkerhetsbältet anpassas så att barnet får lämpligt motstånd hela tiden.
Jag har stora förväntningar på elmotorn och detta är någonting som kommer att komma oavsett om jag gör det eller inte.

SARA LUNDVALL

Mer läsning

Annons