Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svarttaxin raggar kunder helt öppet

Natt efter natt åker Örnsköldsviksbor med svarttaxi.
Vad de inte vet är att vissa chaufförer är kriminellt belastade och kör omkring i bilar med körförbud.
ÖA har granskat den olagliga verksamheten.

Annons

Den berusade mannen är först inte intresserad av någon affär. Men så upptäcker han att han har så det räcker till svarttaxin. Nästan exakt klockan två på natten kliver han av i Gullänget.
Så gick det till vid en av flera färder som ägde rum med svarttaxi i Örnsköldsvik i lördags. Irriterade taxichaufförer som ÖA varit i kontakt med ger olika siffror när vi frågat om omfattningen av denna olagliga verksamhet.

STORT MÖRKERTAL
En chaufför behöver inte leta länge i sitt minne förrän vi får tre registreringsnummer som retat honom en längre tid.
En annan säger att han skulle kunna ta fram tio nummer på några minuter.
Men ingen vet med säkerhet. Mörkertalet kan vara nästan hur stort som helst.
Klockan 01.50 i lördags lämnade den här mannen en restaurang i centrala Örnsköldsvik. Det var ganska öde utanför; de flesta av kvällens gäster hade lämnat stället.
På hållplatsen för taxibilar parkerade blott en bil. En av japanskt märke med en av Örnsköldsviks mest kända svarttaxichafförer vid ratten.
Restauranggästen passerade bilen på passagerarsidan, men chauffören fick ändå kontakt med honom genom att ropa ut sitt förslag.
Gör upp om priset
Mannen svarade först kort att han inte var intresserad av skjuts, men när han kommit en bit längre bort stannade han upp och tog fram plånboken och började se efter hur det stod till med det ekonomiska.
Mannen vände tillbaka mot svarttaxichauffören, gick fram till förarsidan, och där kom de båda överens om en färd och ett pris för denna.
Bilen åkte Lasarettsgatan upp och svängde sedan höger ut på E4. Vidare körde chauffören sin gäst en bit in i Gullänget innan ekipaget gjorde en vänstersväng.
Där avslutade vi efterföljandet.

FRÄCKA OCH ORÄDDA
Hur många liknande körningar som gör varje helg i Örnsköldsvik kan man bara gissa. I lördags var dock två av de mest frekventa svarttaxiförarna i farten; enligt flera av de riktiga taxichaufförerna som körde för Örntaxi respektive Öviksbygdens Taxi.
De är hur fräcka och orädda som helst, sa en chaufför. De dundrar in på våra platser och när vi sedan påpekar att de står på fel ställe så ber de oss försvinna.
Han fortsatte:
Vi har pratat med dem hur många gånger som helst, känns det som. Det känns hopplöst. Inte en polisen verkar komma någonstans med det här.
Vid midnatt i lördags blev vi kontaktade på telefon av en av taxichaufförerna:
Var är ni? frågade han. Nu är en av staden riktiga storfräsare på gång in här nere vid Arken.
Vi stod parkerade bara några meter därifrån för att se hur en grå Volvo styrde in mellan två taxibilar och stannade med halva bilen på trottoaren.
Bara några sekunder senare hade chauffören av Volvon inlett en diskussion med en klart överförfriskad man. Samtalet avslutades med att de båda inte kom överens.
Svarttaxichauffören behövde dock inte lämna hållplatsen med tom bil, utan hade snabbt fångat upp ett större sällskap som han skjutsade till en av snabbmatsrestaurangerna, för att sedan fortsätta färden.


Vad tycker du om svarttaxi?
http://allehanda.se/div/tycktill/index.php#2

HASSE TAVÉR

Mer läsning

Annons