Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svartbygget får stå kvar på torget men kommunen får böta drygt 200 000 – till sig själv

Kommunens alldeles egna svartbygge på torget kommer att kosta drygt 211 000 kronor i svartbyggeavgift. Oklart dock hur kommunen ska bära sig åt när den ska betala till sig själv.

Annons

Den av flera anledningar omskrivna Torggrillen på torget är, som vi berättat, ett svartbygge. Det tillfälliga bygglovet gick ut i maj 2011, för fem år sedan, och någon glömde bort begära att det skulle förnyas.

En privatperson anmälde svartbygget och byggnadsinspektören Elisabeth Selling var mycket tydlig med att anmälan skulle behandlas som vilken anmälan som helst.

– Vi följer formalia, sa hon till Allehanda.se.

Torggrillen får stå kvar där den står på torget.

Kommunens tillväxtavdelning har ansvaret för Torggrillen och i princip skulle den kunna tvingas riva byggnaden. Men förmodligen blir det inte så, eftersom en ny detaljplan – som det jobbas med – kommer att tillåta en byggnad av det slaget på torget.

– Jag har hittat några domar från liknande fall där byggnaderna fått stå kvar. Så det lutar åt att det blir så även här, säger Elisabeth Selling.

Däremot lägger hon inte fingrarna emellan när det gäller svartbyggeavgiften, eller sanktionsavgiften som det formellt heter.

– Den bygger på att det saknas bygglov, startbesked och slutbesked, säger Selling.

Summa sumarum blir avgiften 211 300 kronor.

Samhällsbyggnadsnämnden – som bygg- och miljöavdelningen lyder under – kommer att ta det formella beslutet om avgiften vid sitt möte den 16 juni.

Leif Lindholm (S) är inte speciellt förtjust över hur kommunen klantade till det och inte begärde en förlängning av det tillfälliga bygglovet för Torggrillen.

En intressant fråga är förstås – hur ska avgiften betalas? Tillväxtavdelningen lyder under kommunstyrelsen, så ska den föra över pengar till samhällsbyggnadsnämnden?

– Det har jag inte reflekterat över, men det är rätt ovidkommande.

Säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Leif Lindholm (S), som tror att nämnden kommer att besluta att Torggrillen får står kvar.

– Vi brukar göra så i sådana här fall. Om vi ser att (den nya) detaljplanen tillåter byggnaden får den stå kvar.

Rent allmänt gillar inte Leif Lindholm att kommunen har ett alldeles eget svartbygge på den mesta centrala platsen i Örnsköldsvik.

– Reglerna gäller alla och Örnsköldsviksborna har rätt att ställa högre krav på kommunen som fastighetsägare än på andra.

– På något vis har jag större acceptans för en sommarstugeägare som råkar mäta fel, än för kommunen när den gör fel.

Torggrillen står tom och igenbommad just nu, men kommunens landsbygdsutvecklare Lena Lindström har tidigare sagt till Allehanda.se att någon form av verksamhet kommer det att bli i byggnaden i sommar, antagligen servering.

Läs också:

De fraktade bort utrustningen från Torggrillen: "Inte roligt bli misstänkt för stöld"

Mer läsning