Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svarta pengar tvättäkta bluff

ÖRNSKÖLDSVIK. Med hjälp av en vätska skulle de svarta lapparna förvandlas till dollarsedlar – 250 000 dollar.
En medelålders man från Örnsköldsvik skaffade fram 160 000 kronor för att göra sitt livs stora klipp. I torsdags anmälde mannen de personer han gjort affären med. Blåst på alla sina investerade pengar.

Annons

Det var på en restaurang i Örnsköldsvik som två män tog kontakt med mannen. Under konversationen som skedde på engelska blev han tillfrågad om han var intresserad att göra affärer med de båda. Mycket lönsamma affärer. Vad det rörde sig om för business ville man dock inte avslöja då. Det skulle göras vid ett senare tillfälle.

TVÄTT AV SVARTA PENGAR
En dag ringer en av männen till mannen och vill komma upp till Örnsköldsvik och prata mer om förutsättningarna för affärens genomförande.
När en av herrarna och ytterligare en person dyker upp har de två jättelika buntar med svarta lappar i sedelformat inkapslade i metallfolie och plast med sig. Och en flaska med ett genomskinlig och enligt uppgift mycket dyrbart innehåll.
Han får då veta att den ene mannens pappa är chef för riksbanken i sitt hemland. Och att man genom honom kommit över vätskan som ska användas för att tvätta de svarta lapparna så att de istället blir dollarsedlar, berättar polisinspektör Lena Rönnmark som handlägger ärendet.
När männen ska demonstrera hur det hela fungerar ringer Örnsköldsviksbons mobiltelefon helt plötsligt. Han blir ombedd att komma och hämta en av de män som han i första skedet träffat på restaurangen.
När han kommer tillbaka har just tre sedlar tvättats. De är fortfarande fuktiga av vätskan som förvandlat svarta lappar till dollarsedlar. Fantastiskt!

BEHÖVDE 160 000 KRONOR
Men vätskan är dyr och det behövs pengar för att köpa mer av denna.
Pengar som männen inte har, men som man hoppas den medelålders mannen kan skaffa fram. Vinsten skulle bli minst 30 procent av 250 000 dollar.
Med hjälp av en kompis skaffas den erforderliga summan på160 000 kronor fram. I Stockholm träffar mannen sina affärskompanjoner och överlämnar pengarna. Och det är förmodligen sista gången han såg dessa herrar.
I tv-programmet Efterlyst får Ö-viksbon veta att personer blivit lurade av dollar-bluffen. Och förstår att han själv blivit det.
Det finns vissa människor som är experter på att dupera folk. Helt säkert har den här mannen råkat ut för några av dessa, säger Lena Rönnmark.
Polisen har vissa spaningsuppslag. Och liknande fall har hänt i Stockholm.
Förmodligen rör det sig om samma gärningsmän, varav en påstår sig ha en pappa som är riksbankchef i hemlandet.

KJELL E HÄGGLUND

Mer läsning

Annons