Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svår halka: Flera olyckor på vägarna under julen

/

Det råder svår halka längs norrlandskusten under juldagen.

Annons

Halkan fortsätter på juldagen. SMHI varnar trafikanterna, främst längs norrlandskusten där halkan är svår även under juldagen. Det gäller att sänka hastigheten rejält på vissa vägar längs Norrlandskusten under juldagen. Trafikverket varnar för ishalka i Västerbotten och Norrbotten, som värst är läget fram till eftermiddagen.

- Det ligger en isbark på vägen i de här områdena och det kan bli väldigt halt. Det kan även vara spår som frusit på efter att det har regnat och därefter blivit kallare, säger Beisi Sundin, presskommunikatör på Trafikverket.
- Det gäller att verkligen sänka hastigheten, kanske så lågt som till 10-15 kilometer i timmen. Man kan inte skynda i trafiken i dag, man måste känna sig för och anpassa farten.
Även inlandets vägar kan vara mycket hala med lager av packad snö. Längre nordväst, i fjällområdena, är E10, E12 och väg 95 avstängda under förmiddagen efter att gårdagens hårda vindar bildat drivor av snö och is.

Enligt Trafikverket väntas den mest akuta halkrisken minska under dagen. 

Att det var halt fick chauffören till en långtradare på E4 erfara på julaftonen. Långtradaren hamnade till slut i diket i höjd med Åte, söder om Örnsköldsvik. Inga personskador är rapporterade.

Strax innan 13-tiden inträffad en till olycka, i Ås i Örnsköldsvik. Bilen halkade av vägbanan, och stannade mot ett träd i diket. Olyckan inträffade på Åsvägen, cirka 500 meter från Översjäla.

Flera rapporter kommer in från trafikanter runt om i Ångermanland, och de rapporterar om halt väglag på flera håll i landskapet. 

Även polisen varnar trafikanterna som är ute på vägarna.
- Vi påminner om att vädret inte är det bästa och att det kan vara halka på vissa ställen pga underkylt regn. Håll avståndet och hastigheterna. Stanna om ni blir trötta när ni kör, säger länspolisens vakthavande befäl Krister Öst.

I övrigt rapporterar polisen om en mycket lugn julafton.

Mer läsning

Annons