Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svänger om läsplattor

/
  • Lärare och elever vid Örnsköldsviks gymnasium ska rustas med surfplattor eller datorer.

Det kommer återigen nya besked kring vallöftet om datorer och läsplattor till gymnasieeleverna.

Annons

Senast bildningsnämndens ordförande intervjuades i ÖA talades det plötsligt om läsplattor i stället för datorer till gymnasieeleverna i årskurs ett och två.

Detta väckte reaktioner från elever och den politiska oppositionen.

Nu förtydligar ordförande sitt tidigare ställningstagande kring den digitala skolsatsningen.

– Naturligtvis är det upp till verksamheten att avgöra om det ska vara datorer eller läsplattor. Det vi gjort politiskt är att avsätta en summa pengar för ändamålet, säger Birgith Olsson Johansson (S).

Frågan är dock hur många som nu faktiskt får datorer.

– Förmodligen blir det framför allt plattor denna omgång. Men det är klart att det är behoven som ska styra, säger Anders Hellström, administrativ chef vid bildningsförvaltningen.

– Vi kommer arbeta vidare med it-frågorna under nästa år. Det sker ett intensivt arbete med att ta fram en lärplattform, pedagogiskt stöd och gå vidare med satsningen på plattor och datorer för högstadieeleverna.

Inför valet hade Socialdemokraterna som målsättning att alla högstadie- och gymnasieelever i kommunen skulle få datorer. Men det har som gått trögt med den saken.

En förklaring till trögheten är att skolorna saknade den it-infrastruktur som krävdes för ändamålet.

Som ordförande i bildningsnämnden har Birgith Olsson Johansson fått många frågor kring vallöftet och bland eleverna finns besvikelse över hur frågan hanterats.

Förklaringen till att S-majoriteten nu har råd att delvis infria sitt vallöfte och inleda satsningen handlar om att man fått tillbaka 55 miljoner från försäkringsbolaget AFA.

Totalt rör det sig om cirka 1 200 elever, ettor och tvåor, plus ett antal lärare och annan gymnasiepersonal, som får läsplattor eller datorer i år.

Mer läsning

Annons