Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svagt för Övik Energi

/
  • Övik Energi skruvar ner sina förväntningar för framtiden.

Förväntningarna skruvas ned. Rodrets vd öppnar till och med upp för att revidera Övik Energis avkastningskrav:

– Vi kanske helt enkelt inte mäktar med, säger Hans Selling.

Annons

Övik Energi räddades ur sin djupa ekonomiska kris när kommun gav bolaget ett villkorat aktieägartillskott om 725 miljoner kronor.

Frågan är dock om årets mångmiljonstöd var fullt tillräckigt. Till kommunstyrelsen redovisar nu Rodret att energibolaget fortfarande har en sämre utveckling än det avkastningskrav som ägaren har ställt gentemot verksamheten.

Detta har det tidigare oppositionsrådet Dan Olsson (C) påtalat vid upprepade tillfällen. Han har sedan länge flaggat för att Övik Energi kommer att behöva ytterligare en miljard kronor – eller mer – för att prestera en rimlig avkastning.

– Detta enligt rapporten från PWC som beställdes. Jag betraktar siffrorna som trovärdiga, sa Olsson i samband med detta.

Kommunens avkastningskrav på energibolagskoncernen ligger på minst 5 procent av sysselsatt kapital – med målsättning att uppnå minst 5,5 procent inom en femårsperiod.

Men fram till 2016 beräknas avkastning på sysselsatt kapital dröja sig kvar vid cirka 4,2 procent för Övik Energi.

– Vi räknar på drygt 3,4 procent i avkastning 2014, om jag inte minns fel. Det kan vara så att vi måste sänka avkastningskravet. Vi kanske helt enkelt inte mäktar med. Det är ett tufft krav som ställts på Övik Energi, säger Selling.

Hur tufft kravet egentligen är beror naturligtvis på vilken jämförelse som görs. Selling refererar bland annat till Luleå Energi.

– Helt klart är att vi fjärrvärmeproducenter har olika förutsättningar. De har ju samarbetet med SSAB och överlag en bättre infrastruktur än oss. I jämförelse har vi ju ett långt och glest fjärrvärmenät, exempelvis, säger Selling.

– Men Övik Energi arbetar väldigt bra med att effektivisera sig. De stora riskerna hänger ju främst samman med hur det går för industrin och för Domsjö Fabriker. Detta är det huvudsakliga problemet, inte Övik Energis core business.

Ytterst är frågan om ett reviderat avkastningskrav en kommunpolitisk fråga. Att gå åt andra hållet och stärka Övik Energi med ytterligare aktieägartillskott är knappast önskvärt eller görbart.

– Eftersom vi har en ägare som inte har muskler att lyfta lån så är detta ett krav som vi får leva med tills vidare. Övik Energi behöver bygga upp soliditet. Det kommer inte bli några utdelningar innan 2016, säger Selling.

Trots energibolagets svaga lönsamhet förväntas kommunkoncernen Rodret prestera ett resultat efter finansiella poster om 72,3 miljoner kronor i år.

Redan nästa år har förväntningarna på kommunbolagen skruvats ned med över 20 miljoner kronor och resultatet förväntas ligga på drygt 50 miljoner kronor – sedan vänder det uppåt igen. En återhämtning väntas ske redan året därpå och 2016. Enligt planera ska koncernen under åren leverera i paritet med årets resultat.

Mer läsning

Annons