Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Surströmming rullar - i Bolivia

/
  • En gruvlastbil i Potosi, Bolivia, pryds av en skylt från Röda Ulven. Någon större surströmmingsmarknad är dock Sydamerika inte.

Havets silver från Ångermanland har satt sina spår i en boliviansk silverstad på 4 000 meters höjd.
Röda Ulvens varumärke sprider sig över världen.

Annons

Nyligen berättade allehanda.se om den 24 år gamla surströmmingsburken i norska Trysil som orsakat så mycket medieuppståndelse.

Men varumärket Röda Ulven har nått längre än till vårt grannland. Mycket längre. Eller vad sägs om hjärtat av Sydamerika?

Per Herdegård från Hudiksvall har tagit bilden på lastbilen med surströmmingsskylten i bolivianska Potosi, 4 000 meter över havet.

Hit anlände han tillsammans med ett 50-tal andra svenskar under en resa med Rosa bussarna.

– Chauffören berättade på vägen dit att det fanns många svenska lastbilar i staden, gamla modeller från 70- och 80-talen som exporterats dit. Bolivia är ett väldigt fattigt land, säger Per Herdegård.

Extra glada blev resenärerna när de helt otippat vid gruvberget fick se en lastbil med den omisskännliga Röda Ulven-skylten på.

Per Herdegård och de övriga gjorde ett intressant besök i den gamla gruvan som under århundraden skördade många tusen liv och samtidigt försåg Spanien med tusentals ton silver.

Väl hemma i Sverige, efter flera månader på resande fot, eller rättare sagt rullande buss, skickade han ett mejl till Röda Ulven och berättade om den osannolika synen i Bolivia.

– Det var jätteroligt och samtidigt blev man lite chockad, berättar Johan Berlin, platschef på salteriet i Skagshamn.

För någon ny surströmmingsmarknad i Anderna har inte Röda Ulven på gång.

– Nä, vi har 99,9999 procent av våra kunder i Sverige, säger Berlin och skrattar. En och annan burk säljer vi dock till framför allt finländare och tyskar som kommer förbi här med båt.

Men Johan Berlin har gått vidare och luskat i skyltens öde.

– Jag har bland annat pratat med vår vd och vi har kommit fram till att skylten måste ha suttit på en bil som Hannells hade på åkeriet inne i stan. Men hur den hamnat där nere är det ingen som har en aning om. Jag kan inte tänka mig att det där var vår bil i alla fall.

Kanske någon läsare kan kasta ljus över saken? Hör gärna av dig till allehanda.se i så fall.

Mer läsning

Annons