Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Succétränaren tillbaka i Modo Hockey - vill ta laget till nytt SM-guld: "Jag är med för att vinna"

Efter fyra år på resande fot är Jens Öhman tillbaka i Örnsköldsvik och Modo Hockey där såväl familjen som hans hjärtas klubb väntat allt medans han själv gjort stor succé i både IF Björklöven och Timrå IK.
– Det är här jag är född och har hela min släkt. Det finns ingenstans jag hellre hade varit än här.

Annons

När Mikael Nilsson valde att lämna sin post som tränare för Modo Hockeys framgångsrika lag i Riksserien, nu SDHL, påbörjades ett arbete för föreningen som ville hitta en fullgod ersättare - en jakt som nu är över då klubben under torsdagen kunde presentera sin nya tränare för laget, Jens Öhman.

LÄS ÄVEN: Hyllar Modos värvning av Öhman: "En av de mest seriösa jag vet"

Jens kommer närmast från två år som assisterande tränare i Timrå IK där de sportsliga framgångarna i fjol var stora när klubben överraskade alla och gick till Slutspelsserien där det dock tog stopp, ett uppdrag som föregicks av två år i IF Björklöven där han som huvudtränare tog upp Umeå-laget till Hockeyallsvenskan - nu vill han göra succé även i moderklubben och ta Modo Hockey till en ny SM-final.

– Jag är ju med för att vinna och går inte in i något halvhjärtat och självklart kommer jag göra allt för att vårt lag ska vara med i kampen om de ädla medaljerna, säger Jens och fortsätter om målsättningen till kommande säsong:

– Jag känner inte att jag vill sätta någon sådan redan, jag har ju varit borta i fyra år och inte kunnat se så väldigt många matcher. Skulle jag då börja med målsättningar redan nu skulle det bara baseras på andras uppgifter och det är inte så jag jobbar. Jag vill själv se var vi står efter ett par matcher och kommer inte gå ut med någon målsättning före det.

Jens Öhman är tillbaka i hemstaden och moderklubben efter fyra år på resande fot - presenterades i dag som ny tränare i Modo Hockeys SDHL-lag.

Vad vill du ta med dig till Modo från dina fyra år i Umeå och Timrå till det här jobbet?

– Jag är ju den jag är med min ledarstil, vad jag brinner för och hur jag vill spela, det hoppas jag ska bära frukt även här. Sen gäller det ju också att de på isen gör jobbet, är de hängivna och jobbar hårt då kan man göra ganska mycket. Det är ju bara att titta på ett par lag här i EM, Island till exempel har ju visat hur man tillsammans kan försätta berg och det är det allt handlar om inom lagidrotter. Jobbar ett lag tillsammans, och jäkligt hårt, då kommer framgångar. Det gjorde vi både i Löven och nu de två senaste åren i Timrå, och jag kan lova att vi aldrig haft något lag som jobbat hårdare än oss.

Men hur vill du spela då?

– Jag tycker det är viktigt att sätta ett stabilt försvarsspel för då kommer offensiven av sig själv, så jag vill bygga en bra grund bakifrån även om det inte betyder att spela defensivt. Vi har bra målvakter, bra backsida och många intressanta forwards vilket gör att vi har en stabil grund att stå på.

Det blir inte full fart framåt alltså?

- Det kan det absolut bli men vi kommer inte bygga vårt spel på enbart offensiven, det är inte matchvinnande i mina ögon. Jag är av den filosofin att man har svårt att lyckas som lag om allt bara ska gå framåt.

LÄS MER: Bekräftat: Jens Öhman tillbaka som huvudtränare för Modos damer

Den svenska damishockeyn har de senaste åren utvecklats i en takt där till och med den skarpaste haft svårt att hänga med - nu erbjuds spelare chansen att på allvar få den träningsmängd som krävs för att bli framgångsrik och många lag har fått betydligt större ekonomiska muskler vilket medfört ett större intresse från företag att gå in som sponsors vilket i sin tur givit många klubbar chansen att knyta till sig spelare av absolut toppklass.

Luleå HF och HV 71 är två lag som under våren och sommaren lockat till sig flera storstjärnor, detta samtidigt som Modo Hockeys trupp knappt haft någon rörelse varken in eller ut - något Jens ser väldigt positivt på:

– Jag ser ju att att många lag i ligan satsar och har resurser för att göra det, det är klart att plånbok har en stor inverkan i sånt. Det som är bra i vårt lag är att vi har ett antal rutinerade tjejer som varit med länge mixat med en hel del underifrån som är juniorlandslagsspelare. På ett eller två år har de förhoppningsvis helt vuxit in i senior-kostymen och jag tycker det är kul att det är många tjejer från orten.

Jens instruerar unga spelare i Modos organisation - året är 2009.

De stora sportsliga framgångarna i såväl Timrå IK som IF Björklöven har inte undgått någon och Jens har efter säsongen tagit slut fått anbud från flertalet klubbar.

– Det har funnits intresse från lite allt möjligt håll, mennu har jag skrivit på här. Det är ju så i den här branschen att vissa saker faller på plats samtidigt som vissa inte gör. Jag tackade nej till ett par grejer och tackade ja till det här och det känns hundra procent rätt.

– Man måste värdera allt här i livet och jag har varit på resande fot i fyra år från familjen så det känns positivt att få komma tillbaka hem till dem. Och som jag sagt så finns hela min släkt här och alla är på ett eller annat sätt Modoiter så valet var egentligen aldrig så svårt när erbjudandet kom, säger Jens som själv spelat i klubben sedan han var fyra år och efter det tränat ungdomslag i drygt tolv år.

– Jag har ett otroligt stort Modo-hjärta som klappar väldigt hårt och att få jobba i den här organisationen igen är ingenting annat än en stor ära. Hela föreningen känns som att den är på uppgång igen och det ska bli kul att ta del av den resan.

Att träna damlaget i föreningen är dock inte helt nytt då han 2010/2011 tränade laget i en halv säsong, men att jämföra Riksserien då mot vad SDHL är i år går inte att göra konstaterar Jens - det är något helt annat nu.

– Det var väldigt inspirerande. Damhockeyn är på frammarsch och tjejerna är otroligt ambitiösa. Vi har kanske fem-sex OS-spelare här så det ska bli kul att jobba med dem.

Mer läsning