Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stridsbåt för fredsuppdrag till marinen

DOCKSTA. Den 120:e stridsbåten från Dockstavarvet blev speciell på sitt sätt.
Rustad för fredsuppdrag i internationell tjänst överlämnades den i går till svenska marinen.

Annons

Sedan första leveransen 1989 har varvet i Docksta levererat sin framgångsrika båtmodell Stridsbåt 90 till en rad olika olika beställare i världen. Förutom hos svenska marinen finns stridsbåtarna i Mexiko, Grekland, Norge, Estland och Malaysia.
Igår överlämnades den första av totalt 27 stridsbåtar som specialbyggts för att användas av svenska förband vid internationella fredsuppdrag för exempelvis FN.
Ordern ska se som ett resultat av att försvarsmakten sedan en tid organiserar olika typer av förband för internationella insatser efter att Sverige fått förfrågningar från bland annat FN om möjligheter att ställa material och personal till förfogande, säger K-A Sundin, vd vid Dockstavarvet.

ENKEL CEREMONI
Vid en enkel ceremoni på varvsområdet i Docksta igår överlämnade varvets vd K-A Sundin formellt den första stridsbåten i den nya serien till överste Mats Westin vid Försvarets materielverk, som i sin tur omgående vidarebefordrade båten till konteramiral Jörgen Ericsson, svenska marinen.
Jörgen Ericsson tackade för leveransen och berömde alla som deltagit i arbetet med den nya stridsbåten.
Ni kan vara stolta över vad ni åstadkommit, Stridsbåt 90 står för en bra produkt som hållit i konkurrensen i många år, sade han bland annat.
Den stridsbåt som överlämnades igår är nummer 202 av de stridsbåtar som levererats sedan starten i slutet av 1980-talet.
Små förändringar och förbättringar under åren har gjort att Dockstavarvet kunnat hålla sina positioner och fått fortsatt förtroende av krävande beställare. Något som vd K-A Sundin nöjt kunde konstatera när båten överlämnades till beställarna.

FÖRVILLANDE LIK
Den nya Stridsbåt 90 H är förvillande lik sina föregångare till det yttre. Med blotta ögat är det bara rutorna till styrhytten som skvallar om att båtmodellen är ny. Men den nya stridsbåtsmodellen är såväl splitterskyddad som utrustad med klimatanläggning för att kunna användas i Medelhavsklimat.
Den första i raden av Stridsbåt 90 H kommer nu köras söderut till Vaxholm och Amfibieregemente 1. Men ytterligare tre båtar är snart klara för leverans.
Vi ska leverera en båt var fjärde vecka är det tänkt, säger Göran Wiberg, som arbetat på Dockstavarvet sedan de första stridbåtarna började byggas. En är på målning, en finns i hallen klar för sjösättning och en fattas det lite maskineri och lite till på.
Just maskineriet och monteringen av motorer och annat är Göran Wibergs jobb. Tillsammans med de andra anställda och övriga som arbetar med att bygga båtar på varvet deltog han i ceremonin med överlämnandet.
Efter fika och en stunds paus återgick arbetet till det vardagliga, samtidigt som besökarna guidades runt i tillverkningen.


PER EURENIUS

Mer läsning

Annons