Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stridigheter om vindkraft

GULLVIK. Vindkraftverken i Gullvik har gjort många husägare upprörda.
De anser att vindsnurrorna stör alldeles för mycket – och de är kritiska till att de inte haft något att säga till om.
De menar till och med att vindkraftsbolaget borde åtalas.
Nu blir bråket en fråga för politikerna.

Annons

Karl Wiklund är en av flera stugägare som anser att skärgårdsidyllen är förstörd:
Vi ser det här som ett hårresande misstag, en kortslutning, säger han.
Här satsar kommunen tiotals miljoner kronor på Vision 2008 och vill profilera Ö-vik som en ort med attraktivt boende och så förstör man ett av de bättre sommarstugeområdena.
I en av protestskrivelserna liknas vindsnurrorna vid en otrevlig drake som svävar över oss och när som helst spyr sitt oväsen över oss. Om vinden ligger på hörs ljudet även om man för en konversation med någon, hävdar fastighetsägarna.
Till sommaren kan vi inte ens ha myggnät i fönstren på nätterna utan tvingas ha dem stängda för att inte störas, säger Karl Wiklund.

MISSADE INFORMATIONEN
Den allvarligaste kritiken är att de boende inte anser sig ha blivit informerade i förväg.
De har gjort en industriell etablering i ett sommarstugeområde utan att ha pratat med en enda person.
Kommunen anser å sin sida att det har gått rätt till. De inbjöd till ett samråd och annonserade i ÖA och Nya Norrland. Ingen av de boende kom dock till mötet.
Det här var i mars och då bor många av oss på annan ort och läser inte lokaltidningarna. De borde ha tillskrivit oss närmast berörda i vanlig ordning, säger Karl Wiklund.
Fastighetsägarna hävdar att bygglovet är ogiltigt, likaså miljötillståndet.
De menar att bolaget Nordanvind AB har vilselett länsstyrelsen genom att uppge att alla boende informerats. De går så långt att de uppmanar kommunen att anmäla bolaget till åtal för brott mot miljöskyddslagen.

BLEV STÖRRE ÄN DE SAGT
Till kritiken hör att vindkraftverken blev av något större modell än vad bolaget från början sökte tillstånd för. Kommunen har dock godkänt detta så länge bolaget inte utnyttjar dem fullt ut.
De kör enligt de riktlinjer som är satta i tillståndet, säger Sylvia Jonsson på kommunen plan- och miljökontor. Vill de köra verken vid större effekt måste de söka nytt tillstånd.
Efter kritiken har kommunen låtit utföra en ny bullermätning i området. I övrigt har inte mycket hänt ännu.
Vi ska sätta oss i lugn och ro och analysera det här nu och sedan kommer vi att lägga fram ärendet för plan- och miljönämnden i april. Jag kommer inte att ta ställning utan det blir ett politiskt beslut, säger Sylvia Jonsson.

AVGÖRS I APRIL
Politikerna ska i första hand avgöra om det är motiverat med en begränsning av driften maj-augusti.
Vårt kortsiktiga mål är att få ett stillestånd under sommaren. Men långsiktigt vill vi att vindkraftverken avvecklas och flyttas till en bättre lokalisering, säger Karl Wiklund.
Hos länsstyrelsen gör man inget i dagsläget.
Vi konstaterar att det finns olika uppfattningar, ord står mot ord. Nu avvaktar vi vad kommunen som tillsynsmyndighet gör, säger Lars Nyberg på länsstyrelsens juridiska sektion.


PETER FORSSELL

Mer läsning

Annons