Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stress ska förebyggas med Italienresa

ÖRNSKÖLDSVIK. En resa till Italien ska förebygga stress och utbrändhet. Två kvinnor på Hampnäs folkhögskola vill ligga steget före och hitta nya vägar så att problemen aldrig hinner börja.
– Det handlar om att kvinnor inte ska sätta sig själva i andra rummet, säger Maud Gustafsson, kursansvarig på Hälso- och friskvårdslinjen.

Annons

Redan för ett år sedan väcktes idén hos Maud Gustafsson och hennes kollega Anitha Risberg. Istället för att bara fokusera på
rekreation efter utbrändhet kom de på tanken att jobba förebyggande och har därför satt ihop en kurs för kvinnor. Långt i från Sverige.
Många kvinnor har en massa måsten, vilket gör att man måste förflytta sig till en annan plats för att kunna koppla av, säger Anitha Risberg, doktorand i fysiologi vid Mitthögskolan och lärare på Hampnäs.

DYR INVESTERING
Resan ska gå från Örnsköldsvik i mitten av april och väl framme i Sorrento ska kursdeltagarna bland annat ägna sig åt personlig utveckling, avslappning och fysiologi.
Kvinnor kan behöva lära sig om sin kropp. Sin menscykel och på vilket sätt man mår bäst, säger Maud Gustafsson.
Det ska även ingå schemalagd tid till stillhet och vila under vistelsen.
Det finns en uppsjö av fina platser dit det är möjligt att dra sig undan en stund, säger Anitha Risberg.
Men det är inte helt billigt att finna sig själv i Italien tillsammans med kursledarna. Hela paketet med resa, kurs och hotell går loss på nästan 14 000 kronor.

FORTSÄTTNING PLANERAS
Jag tycker man ska se det som en investering. En investering i sig själv och framtiden eller att ett företag kan tänka sig satsa på en anställd på detta sätt. Vi har lagt upp det så att företag ska kunna göra avdrag, säger Maud Gustafsson.
Just nu är kursen endast ett försök och ett utvecklingsprojekt som medlemmar i kvinnonätverket
Q-net startat, men om det visar sig vara något att satsa på, planerar de att fortsätta varje år.
Vi har även funderat på att ha samma kurs här på Hampnäs över en helg eller liknande, för de som inte har tid eller råd till en vecka i utlandet, säger Maud Gustafsson.

SARA LUNDVALL

Mer läsning

Annons