Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strandberg tycker det var ett bra möte

/

Cathrina Strandberg, rektor och gymnasiechef i Örnsköldsvik, har en helt annan bild än eleven Mimmi Westerlund av mötet kring kuratorfrågan på Parkskolan.

– Det var ett bra möte, väldigt givande och positivt, säger hon.

Annons

Orsaken till att mötet om de minskade kuratorresurserna blev av var, enligt Cathrina Strandberg, att Mimmi Westerlund sökte upp henne.

– Hon ville visa den debattartikel hon skrivit om saken och berättade att det kunde vara tre månaders kö till kuratorn. Då reagerade jag, det hade ingen sagt till mig.

Cathrina Strandberg ringde upp kuratorerna och bokade omgående ett möte till dagen därpå.

– När jag gjort det tänkte jag "det här är ju inte klokt, är det så illa som hon säger är det en ekonomifråga".

– Då måste ju även ansvarig politiker och kuratorernas chef få veta det – och direkt av Mimmi. Därför bjöd jag in dem också.

Upplevelsen av mötet går dock helt isär.

– Det kändes positivt att flickan själv fick redovisa det hon hört. Mötet var ju för att hon skulle få berätta för oss alla det hon visste, säger Cathrina Strandberg.

– Det var ju ingen åsikt hon hade, det var viktig information för oss att höra. Det var också viktigt att hon fick kuratorernas syn på saken. När jag frågade Mimmi efteråt vad hon tyckte om mötet, svarade hon att "det är en bra bit på väg".

Har du någon förståelse för att hon uppfattade mötet annorlunda?

– Så upplevde jag det inte. Jag uppfattade det som att vi fick två olika bilder – och hur hanterar vi det? Det handlar inte om att Mimmi gjort något fel. Snarare då tack och lov att hon talade om det.

– Nu har kuratorerna gått ut med kontaktinformation om hur man når dem. Vi måste vara tydliga med att förklara hur man får kontakt.

Har du svårt för att ta kritik?

– Nej, jag tar gärna emot kritik. Särskilt om vi kan göra något bättre.

Att lärarna på Parkskolan skrivit en debattartikel med skarp kritik mot hennes sätt att hantera kuratorfrågan säger sig Cathrina Strandberg inte känna till.

– Det är jättebra att de framför sin åsikt, det är bra och jätteviktigt. Men det hade varit ännu bättre om de framfört den direkt till oss i skolledningen.

Lärarna skriver att de är oroliga för vad som kan hända dem själva för att de framför kritik?

– Känner de så är det väldigt, väldigt tråkigt. Men det är ju viktigt att framföra sina åsikter om man vill förändra och förbättra något.

Mötet landade uppenbarligen inte bra. Är du beredd att be Mimmi Westerlund om ursäkt för att det blev så?

– Ja, bara jag får veta hur hon känner. Det var absolut inte meningen att Mimmi skulle känna sig instängd i ett hörn.

– Därför mejlade jag till hennes mentor två dagar efter mötet om att vi skulle ha ett nytt möte. Men mentorn har svarat att Mimmi inte vill ha fler möten.

Annons