Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort kalas för 100-åriga hembygdsrörelsen: "Roligt att få känna historiens vingslag"

Feststämning med musik och sång och en riktig kulturfest var det som bjöds på när det var dags för ett stort dubbelkalas på hembygdsgården i Bjästa.

Annons

Arrangören Tommy Thelin var på gott humör när det vankades dubbelkalas på hembygdsgården i Bjästa.

Stämningen var på topp och solen strålade över Nätra hembygdsgård i Bjästa när det vankades stort hembygdskalas under söndagen.

– Hembygdsgårdens dag firas varje år. Men i år är det lite speciellt för hembygdsrörelsen fyller 100 år, säger Thommy Thelin, en av arrangörerna.

Men det var inte bara hembygdsrörelsen som fyllde år.

– Vi firar även att hembygdsgården fyller 75 år. Den kommer egentligen från Näske, men timrades ner och byggdes upp här i Bjästa 1941.

Det var en riktig feststämning vid hembygdsgården i Bjästa under söndagen.

Förutom en resa genom tiden bjöd det stora kalaset på härlig musik, loppis, konstutställningar, hemgjord choklad och gott fika.

– Det är roligt att få vara med och känna historiens vingslag. Kul att de var så framsynt att de tänkte på att bevara hus och gårdar, säger Tommy Thelin och tittar på hembygdsgården med anor från 1800-talet.

Lars och Ullakarin Ahlström från Örnsköldsvik gjorde ett besök vid fotoutställningen.

Två av alla besökare som var på plats under dagen var Lars och Ullakarin Ahlström från Örnsköldsvik. Att de skulle kliva in i ett 100-årskalas hade de ingen aning om.

– Vi visste inte att det var 100-årsjubileum, men det var kul att det var det, säger Anders.

– Vi kom hit för att se utställningen med gamla foton och loppisen förstås. Det var jätteroligt att se alla gamla foton, men det hade gärna fått vara mer, säger Ullakarin.

Konst av Helena Emanuelsson gick att beskåda.

Dagens avslutades med en spektakulär jubileumskonsert där Tommy Thelin, Stina Joza, Ronny Sahlén och Per-Åke Stockberg bjöd publiken på en bred variation av musik och historia.

– Vi gör en musikalisk resa där vi speglar de här 100 åren. Vi hoppas att den blir väldigt uppskattad, säger Tommy Thelin.

På loppisen på logen gick det att hitta massa olika fynd.

Mer läsning

Annons