Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Största konferensen om trafiksäkerhet

ÖRNSKÖLDSVIK. På onsdag rullar den sjätte trafiksäkerhetskonferensen i Örnsköldsvik i gång. Nytankad och större än någonsin.
– Intresset har ökat med 10-20 procent varje år. Den här gången finns mer än 250 konferensdeltagare på plats, säger Janne Zetterlund initiativtagare och den drivande kraften bakom arrangemanget.

Annons

Janne Zetterlund, mannen bakom bland annat Kör för livet, har alltid haft idéer. Såväl stora som små. Och efter att ha varit på en trafiksäkerhetskonferens i en
annan del av landet tände det till igen. Varför inte en konferens om trafiksäkerhet i Örnsköldsvik?

SÅ BLEV DET FÖRSTÅS SEDAN
Zetterlund fått kontakt med Lennart Nyberg Vägverket region mitt. Kontakter som fortfarande finns och gjort att det nu är dags för den sjätte konferensen sedan starten 1997.
Dubbelt så många
Vid premiären kom 140 deltagare. I dag har antalet nära nog fördubblats.
Vi måste försöka vara bättre än andra arrangörer eftersom Örnsköldsvik ligger där det ligger. Vi får helt enkelt inte misslyckas, säger Janne Zetterlund.
Det finns även andra liknande konferenser i landet. Men Örnsköldsvik har vuxit ut till en av de två största och är i vissa avseende vägledande.
Men vi får aldrig slå oss till ro utan målet är hela tiden att
utveckla konferensens innehåll.

ÄVEN EN TREDJE DAG
En nyhet i år är exempelvis att deltagarna kan boka träff med
föreläsarna i speciella rum för en pratstund. Antingen på egen hand eller i grupp.
Den här gången har man också utökat konferensen med en dag. Tredje dagens tema handlar om skolskjutsar med cirka 105 deltagare från Skåne i söder och Boden i norr. Här hade arrangörerna hoppats på en kraftig uppslutning från hemmakommunens skolledare.
Men intresset har dessvärre inte varit särskilt stort. Och det är en besvikelse.
Det finns dock andra exempel som vittnar om engagemang för skolbarnens trafikmiljö. Anmälda är exempelvis Västanå byaförening och Åte samhällsförening.
Redan i maj förra året startade förberedelserna för årets trafikkonferens. Det handlar om att skaffa föreläsare, boka hotellrum, resor och transporter. Och en massa annat.

DUKTIGA MEDARBETARE
Att få tag på föreläsare är inte svårt. Jag har en hel bunt med papper i skrivbordslådan med erbjudanden från folk som vill komma och föreläsa. Det viktigaste är dock att dessa är duktiga och kan sprida sin kunskap.
Till sin hjälp har Janne Zetterlund två arbetslösa och lika många från turistakademin som ser till att allt fungerar.
Längsta tiden har Tord Westman ägnat åt konferensen. Han har under sju månader jobbat med att bland annat lägga in alla uppgifter på data.
Utan duktiga medarbetare skulle det här aldrig fungera,
menar Zetterlund.
Förutom att trafiksäkerhetskonferensen ger god reklam för Örnsköldsviks kommun omsätter den faktiskt cirka en miljon kronor. Pengar som kommer många hotell, restauranger och transportföretag till godo.
Idealet vore att det fanns ett stort konferenshotell där man kunde lägga hela programmet. Men det fungerar ändå bra med nuvarande förutsättningar.
För att gardera sig bokas hotellrummen och konferenslokal nära ett år i förväg. Och kniper det hyrs lägenheter eller rum i stugbyar.

KJELL E HÄGGLUND

Mer läsning

Annons