Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Störst andel gravida med fetma i länet

/
  • Fetma ökar bland gravida kvinnor i Sverige. Fetma kan ge en svår och lång förlossning.

Gravida kvinnor i Sverige blir allt fetare och Västernorrland har den högsta andelen överviktiga i landet. Strax under 18 procent av de gravida kvinnorna i länet lider av fetma enligt en färsk undersökning från Karolinska Institutet.

Annons

Andelen gravida kvinnor som lider av fetma har ökat med 1,4 procent mellan år 2000 och 2010. Detta visar en helt ny undersökning från Karolinska Institutet som tidningen Dagens Nyheter tagit del av. Andelen med fetma är lägst i Stockholms län men högst i Västernorrland. Hela 17,7 procent av de gravida i Västernorrland lider av fetma gentemot 9,1 procent i Stockholms län.

– Vi har ju vetat länge att västernorrlänningarna är bland de överviktigaste i landet så detta kommer inte som en överraskning, förklarar Ulrica Karlsson, barnmorska på BB/förlossningen på Örnsköldsviks och Sollefteås sjukhus.

Enligt forskarna som gjort undersökningen är inkomst och utbildningsnivå viktiga faktorer som påverkar om man blir överviktig eller ej.

– Trenden är väldigt tydlig. Förekomsten av fetma ökar i grupper med lägre utbildning. Bland dem som har eftergymnasial utbildning eller högskoleutbildning har ökningen planat ut, säger forskaren Finn Rasmussen till Dagens Nyheter.

Barnmorskan Ulrica Karlsson tror att det ligger mycket i detta:

– Nu har jag ingen exakt koll på siffror kring arbetslösheten i Västernorrland men jag tror att det bidrar om den är hög, menar Karlsson, dessutom är det nog mycket socialt också. I dag träffas man ofta och tar en fika eller äter middag i stället för att ta en promenad.

I undersökningen är det förstföderskors vikt vid första barnmorskebesöket som registrerats, därefter har deras BMI, Body Mass Index, räknats ut. Ett BMI på över 30 räknas som fetma. Fetma under graviditeten kan enligt Karlsson bidra till flera komplikationer.

– Dels kan förlossningen bli svår och dra ut på tiden vilket inte är bra för barnet.

– Sedan ökar risken att man drabbas av graviditetsdiabetes, havandeskapsförgiftning och högt blodtryck, fortsätter Karlsson.

Inom mödravården i Västernorrland informeras gravida kring kost och hälsa när de kommer för att skriva in sig. Men hon tror att mer upplysning skulle kunna vända trenden.

– Det är viktigt att tänka på att man som gravid inte ska äta för två, barnet äter det den behöver oberoende vad mamman äter, menar Karlsson, sedan är det självklart viktigt med motion.

Mer läsning

Annons