Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora barngrupper skapar oro på dagis

ÖRNSKÖLDSVIK. Att räkna antal timmar istället för antal barn har bidragit till allt större barngrupper. Det anser Nätverket för barnskötare i Västernorrland.
– Jag vädjar till politikerna att de tänker igenom vilka konsekvenser detta fått, säger Helena Westermark, barnskötare i Örnsköldsviks kommun.

Annons

För flera år sedan räknade förskolorna antal barn i verksamheten. Sedan 1994 ser man istället till hur många timmar de vistas i barnomsorgen och beräknar resurserna utifrån det.
Har vi otur kan vi periodvis få uppemot 30 barn på samma personalstyrka, säger Helena Westermark.
Resurssystemet bygger på att en förskoleavdelning är ålagd 640- eller 610 vårdtimmar och när dessa timmar fördelats ut, efter föräldrarnas behov, är avdelningen full.
Det kan bli så att det behövs fler barn för att uppnå timmarna och att det då uppstår toppar under dagen, säger Gudrun Byström, barnomsorgsassistent på Örnsköldsviks kommun.

VILL RÄKNA ANTAL BARN
Nätverket för barnskötare i Västernorrland jobbar bland annat för en bättre arbetsmiljö för barn och vuxna i förskolan. Nätverket är väldigt kritiskt till det resurssystem som råder och anser att kvalitén i barnomsorgen påverkats negativt. Särskilt påtagligt har det varit det senaste året.
Eftersom arbetslösa och barnlediga fått rätt till 15 timmar i veckan har det inneburit att vi kan få väldigt många barn med kort vistelsetid, säger Helena Westermark, som tillsammans med kollegan Gudrun Lundblad ingår i nätverket.
Förskoleavdelningarna har möjlighet att styra när man placerar 15-timmars-barnen under dagen och på så sätt undvika toppar, men det hjälper inte anser Helena Westermark.

PÅ GRÄNSEN
Det är lättare att se när barngruppen är full om man får räkna huvuden.
Att barn till arbetslösa och barnlediga har möjlighet till 15 timmar i veckan har inte i sig inneburit problem, anser Gudrun Byström, men håller med om att det nuvarande resurssystemet har brister.
Vi har inte upplevt att det är ett bra mätsystem och därför arbetar en grupp just nu med att utforma ett nytt system som ska vara lättare att stämma av, säger hon.
När det nya resurssystemet ska vara klart och en reform genomförd, är däremot för tidigt att säga.
Det måste få kosta. I dag är vi på gränsen av vad vi kan hantera, säger Helena Westermark.

SARA LUNDVALL

Mer läsning

Annons