Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor utdelning av pengar till ungdomar

/
  • Fördelningsrådets ordförande Anna-Britta Åkerlind och HSO´s ordförande Agneta Edin-Fredriksson, tillsammans med några av de ungdomar som blivit beviljade stipendium; Alice Abrahamsson, Hannes Hägglund, Stina Nordin, Rickard Lohti Rydman, Emely Edler, Maya Nordstrand, Madelene Johansson och August Westman,

Runt 350 000 kronor delades under onsdagskvällen ut till funktionshindrade ungdomar i Örnsköldsvik. Det var första gången makarna Erikssons stiftelse delade ut pengar.

Annons

– Många tyckte det var en fin kväll där vi berättade om stiftelsen, hade underhållning, tårtkalas och delade ut stipendierna, säger Stina Nordin, en av medlemmarna i fördelningsrådet.

Britt-Marie och Jakob Eriksson från Sund testamenterade hela sin aktieportfölj, som nu är värd runt 40 miljoner kronor, till handikappade ungdomar i Örnsköldsvik. Varje år kommer avkastningen på kapitalet att delas ut i form av stipendium till funktionshindrade ungdomar mellan 13 och 18 år.

En stiftelse bildades, den förvaltar kapitalet och fördelar avkastningen.

Vid detta första ansökningstillfälle sökte 20 ungdomar, 2 var över 18 år men de resterande fick alla sina ansökningar beviljade.

– Det var väldigt roligt att kunna ge alla som sökt denna gång, 16 av dem var på plats för att motta stipendierna själva, säger Stina Nordin, Swedbank och en av medlemmarna i fördelningsrådet.

De som sökt har gjort det för vitt skilda saker som hjälpmedel i vardagen, tekniska prylar, rehabiliteringsresor, musikinstrument eller studiehjälp. Den som tilldelades mest pengar fick 30 000 kronor.

– Avkastningen av fonden beräknas ge runt 700 000 kronor per år och det är de pengarna som ska delas ut i stipendier, dock kan det variera från år till år.

Det är väldigt olika funktionsnedsättningar bland de som kan ansöka, ADHD, Downs Syndrom, fysiskt handikappade, epilepsi, Aspergers och mycket annat. Enda kravet är att de är mellan 13 och 18 år och att de är med i en förening ansluten till HSO.

Fördelningsrådets ordförande Anna-Britta Åkerlind var själv nära vän med Britt-Marie och Jakob Eriksson som aldrig själv fick några barn.

– De var båda mycket hårt arbetande och de hade planerat exakt vad som skulle hända med allt när de gick bort. Det här kommer att sätta guldkant på tillvaron för ungdomar med funktionsnedsättning som får ta del av pengarna, har Anna-Britta Åkerlind tidigare berättat.

Mer läsning

Annons