Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor utbyggnad – åtta av tio i Ö-vik ska ha tillgång till fibernät om fyra år

Allt fler i Örnsköldsvik får tillgång till fibernät. I dag har ungefär hälften av alla hushåll och företag tillgång till lina in i huset – om fyra år kommer åtta av tio att ha det. "Det handlar om så mycket mer än internet och teve", säger Maria Olsson, projektledare på Övik Energi.

Annons

Som vi berättade häromdagen kommer Stensöden och Faresta att få tillgång till fibernät – men det är bara en del i det väldiga pussel kommunala Övik Energi håller på att lägga.

Statliga pengar från Tillväxtverket och Jordbruksverket har gjort en utbyggnad av fibernätet i kommunen möjlig.

– Vi gör en resa mot det digitala samhället, säger Maria Olsson, som leder fiberprojektet på Övik Energi.

– Genom att vi utnyttjar medel från två olika statliga fonder räcker pengarna längre och till fler anslutningar.

Projektchefen Maria Olsson och projektledaren Sture Andersson visar och berättar hur utbyggnaden av kommunens fibernät ser ut.

I dag har ungefär hälften av alla hushåll och företag i kommunen tillgång till fiber (100 mgb). Om fyra år, 2020, ska siffran vara 80 procent – och fram till 2023 är målet detsamma som regeringens, att nio av tio ska ha möjlighet koppla upp sig på nätet via fiber.

Ledare: Tillgången till bredband är en demokratifråga

– Det handlar om så mycket mer än internet och teve. Fibernätet ska möjliggöra tillväxt i kommunen, säger Maria Olsson.

– Fibernätet skapar en levande landsbygd. I det kan ligga välfärdstjänster, distansarbete, möjligheter för företag att verka på flera ställen och så vidare.

I botten ligger ett uppdrag från kommunen, som 2014 antog en handlingsplan och startade ett projekt där målet helt enkelt är att Örnsköldsvik ska uppnå de nationella målen.

Kommunen satsar också en hel del pengar i projektet, men långt ifrån de många statliga miljoner som i praktiken för satsningen möjlig.

I dag finns ungefär 15 mil stamnät fiber i kommunen. Fram till och med 2019 ska ytterligare 25 mil byggas, det vill säga långt mer än en fördubbling.

Fibernätet i dag i Örnsköldsvik – och hur det ska se ut 2020.

Stamnäten är "fiberlandsvägarna" som binder ihop orterna. Byanäten – som Övik Energi bygger i samverkan med byaföreningarna, exempelvis de i Faresta och Stensöden – är "småvägarna" som ansluter till landsvägarna. För att försöka göra det någorlunda enkelt.

På kartan ser ni hur stamnätet ser ut idag och hur det är tänkt att det ska se ut 2020.

Utbyggnaden av stamnätet sker i en jämn takt och i år läggs exempelvis fiber mellan Bredbyn och Seltjärn, Bredbyn och Ödsbyn, Överhörnäs och Sidensjö. Utbyggnadsplanen finns på Övik Energis hemsida.

Mer läsning