Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor satsning på Rådhuset

Annons

En aktiv skaparverkstad för alla åldrar. En konsthistorisk avdelning och en satsning på form och design. Det är några av förslagen som ska göra Rådhuset till ett levande hus. Innan sommaren är det tänkt att allt ska vara klart.
Kritiken mot Rådhuset har varit att det är för stelt och dött, säger enhetschef Lena Nordström. Det beror till viss del på att konsten varit splittrad mellan Rådhuset och Kulturfabriken. Nu koncentrerar vi allt till samma plats och hoppas att det blir ett hus för alla generationer.

Gösta Wernermuseet flyttas till Rådhuset och tredje våningen men till skillnad från museet i Kulturfabriken ska utställningarna växla.
Tanken är att det ska bli en sorts konsthistorisk avdelning där vi även visar upp andra historiska Ö-vikskonstnärer. Här finns det utrymme för visningar och kringverksamhet, säger Lena Nordström.
Formgivning och design ska också få större utrymme. Nils Strinning har skänkt en del som tidigare, rätt så anonymt, funnits i Kulturfabriken. Nu är det tänkt att Strinning ska få sällskap. Utställningar som växlar med formgivare från hela landet.

Rådhuset blir också en plats för fotokonst och datagrafik.
Vi vill ge större uppmärksamhet till konstarten foto, inte bara tillfälliga utställningar.
Musiksalen och skaparverkstan som redan finns ska bli kvar men i andra former.
Förhoppningen är att kunna integrera musik och konst på ett annat sätt än vad som görs i dag, säger Lena Nordström. I skaparverkstan hoppas vi kunna ha mer praktisk- pedagogisk inriktning.

Rådhusets café får också en ny inriktning. Det blir ett konstcafé där det ska finnas alla tidningar inom områdena konst och form.
Utställningsverksamheten ska fungera som tidigare. Tillfälliga och uppkäftiga utställningar och utställningar i samarbete med kulturföreningar.
Vi för en kontinuerlig dialog mellan skolor och föreningar och vi är öppna för alla förslag som rör verksamheten i Rådhuset.
Men vart ska allt detta rymmas?
I dag har vi många outnyttjade utrymmen som en vanlig besökare inte kommer i kontakt med. Bland annat står hela källarvåningen tom och den ska renoveras. Det finns även rum på de övriga planen som inte används idag. Det ska inte bli några problem med utrymmet, tror Lena Nordström.
Rådhuset i sin nya form kommer att kräva mer personalresurser och de kommer att tas från museet. Men hur fördelningen ska ske är inte klart.
Museet kommer att fortsätta med sin verksamhet som den ser ut idag.
Nu satsar vi framförallt på Rådhuset. När den verksamheten är inkörd är det dags att titta på museet och göra en nytändning där, säger Lena Nordström.

KRISTINA SANDIN

Mer läsning

Annons