Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor brist på arbetskraft väntas – 12 000 saknas i länet år 2010

ÖRNSKÖLDSVIK. Länsstyrelsen räknar med att det kommer att saknas mellan 10 000 och 12 000 personer inom arbetskraften i Västernorrland med en successiv ökning fram till 2010.
Det framkom vid länsstyrelsens besök hos Banverket och Botniabanan AB i går.

Annons

Banverkets projektchef Peter Törnkvist informerade om planeringsläget när det gäller Botniabanan. Botniabanans vd Lennart Westberg informerade om själva bygget och berättade bland annat att bristen på resurser ser ut att bli ett problem när takten trappas upp på allvar. Projektledningen försöker intressera entreprenörer runt om Norden och även i Europa för Botniabanan som beräknas kosta 10,8 miljarder kronor. En strävan är att dela upp entreprenaderna på ett sådant sätt att största möjliga konkurrens uppnås.
Vi kommer att få brist på arbetskraft i hela länet med en upptrappning ända till 2010 enligt de prognoser vi har i dag, säger landshövding Gerhard Larsson. Vi kommer att göra en arbetskraftsanalys med hjälp av en konsult. Men enligt vad vi kan se redan nu kommer vi att få en arbetskraftsbrist på 10 000-12 000 människor fram mot 2010.

ANNONSKAMPANJ
Landshövdingen hoppas att arbetskraftsanalysen ska bli styrande för ungdomarnas val av utbildningar och yrkesinriktning.
När analysen är klar kommer vi att gå ut med annonser och informera om att Västernorrland är ett framtidslän och att det finns arbeten att erbjuda. Det man möjligen kan befara är att vården får svårt att konkurrera lönemässigt med entreprenadmarknaden. När byggandet av Botniabanan och Ådalsbanan kommer igång på allvar kommer det att bli viss överhettning. Det är dessutom byggen som kommer att sammanfalla med E4 Syd i Sundsvall och högbron och en del andra stora projekt.

ÖKAD INVANDRING
Alla kommer att behövas, säger landshövdingen och ser positivt på de kommande åren. Arbetskraftsanalysen kommer i första hand att inriktas på länets egna invånare och vilka resurser som finns bland de arbetslösa och långtidssjukskrivna. I första hand är inriktningen den att länets egna invånare ska beredas arbeten och rehabilitering sättas in där så bedöms möjligt.
Men det räcker knappast med detta, säger landshövdingen. Det kommer sannolikt också att behövas invandring både från övriga delar av Sverige och från utlandet. Det är viktigt att så fort som möjligt att förutse var bristerna kommer att bli som störst och förhoppningsvis få människorna att söka sig till dessa områden.

DOMSJÖ FABRIKER
Med på resan i går var också länsrådet Leif Byman som nu är tillbaka på länsstyrelsen samt samhällsbyggnadschefen Leif Kåsthag.
Länsstyrelsens topptjänstemän besökte också Domsjö Fabriker där vd Lars Dannberg och en av ägarna, Tore Erkén, svarade för värdskapet. Landshövdingen blev imponerad av den produktutveckling som pågår inom fabriken och den optimistiska anda som råder.

SVEN LINDBLOM

Mer läsning

Annons