Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Stoppa bygget av nya hoppbackar”

ÖRNSKÖLDSVIK. ”Vakna alla 23 000 ungdomar i Örnsköldsviks kommun. Och vakna ni som sitter i ledningen för IF Friska Viljor. Inse så fort som möjligt hur tokigt det är att
satsa en väldig massa miljoner kronor på 58 ungdomar som ägnar sig åt backhoppning. Kräv att pengarna i stället
satsas för att utveckla Örnsköldsvik”.

Annons

Det uppropet kommer från Hans Nolander, chef för tekniska kontorets fastighetsförvaltning. Han
säger, precis som ledningen för Botniabanan AB, att fem nya hoppbackar kommer att kosta långt mer än de 40 miljoner kronor som Svenska skidförbundets expert Kurt-Evan Sonehag, beräknat. Hans Nolander avslöjar inte innehållet i anbudet som Botniabanan fått in. Troligen rör det sig om kostnader i storleksordningen 8090 miljoner kronor.
Jag vill inte kommentera några summor, säger Hans Nolander. Vi vet alla att det rör sig om en massa miljoner kronor. Dessutom kommer det att krävas stora kommunala anslag för underhållet för all framtid. Jag kan inte som medborgare i Örnsköldsvik med gott samvete medverka till att pengar i den här storleksordningen satsas på en sport som närmast är död i Sverige. Vi måste inse att tiderna förändras.

VAKNA UNGDOMAR
Hans Nolander vill att kommunens ungdomar skall vakna.
Det finns 23 000 i åldern 720 år och det är deras fram tid i Örnsköldsvik det gäller, säger han. Det finns en massa nyttigheter som skulle kunna bli till glädje för 99,6 procent av kommunens ungdomar. Ridhuset brottas med ekonomiska problem. Vi har ishockey, innebandy och behov av utbyggnad av badhuset som är en profilfråga för staden och en massa andra angelägna projekt. Jag vill att ungdomarna skall vakna och ta tag i det här.
Hans Nolander säger att attraktivt boende, bra skolor och rejäla satsningar på ungdomar är vad Örnsköldsviks kommun behöver.
Umeå kommun har slopat sina planer på att bygga ett äventyrsbad. Där satsar man i stället på ett opera- och konserthus som skall stå klart i mars. Det är bra att Umeå och Örnsköldsvik kompletterar varandra.

ÄR FÖRHANDLINGSBART
Hans Nolander är övertygad om att Botniabanan AB är villig att satsa miljoner på att slippa bygga nya hoppbackar. Men för att det ska vara möjligt fordras att IF Friska Viljor, som är juridisk ägare till mark och backar, går med på en uppgörelse.
Ledningen för IF Friska Viljor måste ta sitt ansvar, säger Hans
Nolander. Det kan inte vara vettigt att satsa en miljoner på något som endast några få kommer att nyttja och som vi vet kommer att dra
stora underhållskostnader.
För Botniabanan är det en lättnad om bolaget slipper bygga nya hoppbackar. Det är komplicerade markförhållanden och dyrt. Dessutom kommer backarna i kollision med Mellanselsspåret som kommer att vara kvar till 2010. Nya hoppbackar leder till stora investeringar som driver upp kostnaderna för andra entreprenadarbeten.
Jag kan inte med gott samvete åse vad som håller på att hända utan att säga vad jag tycker, säger Nolander

SVEN LINDBLOM

Mer läsning

Annons