Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stölder på bibliotek

Örnsköldsvik. Arkenbiblioteket utsattes i helgen för två identiska stölder. Efter stängning i såväl fredags som lördags dröjde sig någon eller några kvar och lyckades vand-ra ut med datorutrustning värd över 30 000 kronor.
– Det är förbannat fräckt, suckar bibliotekschefen Ingrid Lundmark.

Annons

När personalen på fredagseftermiddagen låste och larmade biblioteket var lokalerna utrymda och allt i sin ordning. Morgonen därpå saknades en flatscreen-skärm på andra våningen. Tjuven har lyckats undvika rörelsedetektorerna och har därmed kunnat arbeta ostört.
Under lördagskvällen inträffade sedan samma sak med den skillnad att förövaren denna gång förutom en skärm också fick med sig två hårddiskar. Det totala värdet på stöldgodset uppgår till över 30 000 kronor.

TJUVEN KLÄTTRADE?
Med tanke på detektorernas placering är möjligheten stor att förövaren har klättrat upp på de blomsterdekorerade pelarna i ljusgården.
De måste ha kommit den vägen. Det finns nästan ingen annan möjlighet. Alla larmdörrar var intakta och inget uppbrutet, säger Ingrid Lundmark.
Efter helgens kupper har ytterligare sensorer monterats upp och en liknande stöld ska inte kunna inträffa. Lundmark är både arg och besviken över det inträffade:
Biblioteket är samhällets sista frizon, här är nästan allt gratis. Ändå kan de inte låta bli. Det är förbannat fräckt.

STOR FUNKTION
Arkenbiblioteket i Örnsköldsvik gästas årligen av 336 000 besökare. Det fyller en stor funktion i samhället med över 300 000 utlån varje år. Dessa besökare drabbas, menar Ingrid Lundmark:
Vi ville upprusta för att förbättra servicen. Det är så många som drabbas.
Biblioteket har de senaste åren haft en relativt gammal datapark. När nu en upprustning kom till stånd skedde alltså stölden nästan omgående.
Jag tyckte att det var dags att byta ut datorerna. Det är väldigt tråkigt att det händer så snabbt, säger Ingrid Lundmark.
Säkerheten har varit god men ska nu bli ännu bättre. Vaktbolag ska fortsätta patrullera och dessutom förbättras larmet ytterligare.
Dessutom ska pelarna bli svårare att klättra upp på.
Någon har kollat hur man tar sig in. Men nu förändrar vi så detta inte ska hända igen. Vi har kopplat in alla resurser, säger en besviken Ingrid Lundmark. jimmie näslund

REDAKTIONEN

Mer läsning

Annons