Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stjärnor som siktar högt

ÖRNSKÖLDSVIK. Marianne Persson från Örnsköldsvik intar scenen först av de åtta finalisterna. Publiken är med och klappar takten när hon framför Emilias Big, big world.
Publikens hänförelse över hennes och de sju andra finalisternas förmåga att uppträda, mima och imitera är utöver det vanliga.

Annons

2001 års Norrlandsupplaga av Sikta mot stjärnorna för förståndshandikappade har lockat 100-tals åhörare, med artister från Skellefteå i norr till Sundsvall i söder.
Artister som sätter juryns uppgift att bedöma på hårda prov. Fredrik Forsberg, Maria Höglund och Patrik Forslund från Mamas salonger, korar till sist en segrare, men innan dess har lördagens musikfest på Parken rivit ned åtskilliga applåder och busvisslingar, samt lockat till hejdlös dans under kvällens show av de inbjudna gästartisterna, Niklas Frisk och Lilian Bokestig, alias Meatloaf och Cher.

EN MIMKONSTNÄR
Är det inte bara helt oemotståndligt underbart, utbrister Parkens Mats Abrahamsson.
Marianne Persson får igång publiken när finalen drar igång efter tävlingens lunchpaus. Hon tävlar på hemmaplan och med en djup bugning mottar hon först publikens ovationer och därefter juryns bedömning.
En hänförd jury som konstaterar att Marianne Persson fångat både text och rörelse väl hos sin artist och att hon också är strået sötare än originalet.
Emilia är en söt tjej, men vi tycker faktiskt att du är mycket sötare, säger Fredrik Forsberg.
När Emilia, i Marianne Perssons gestalt, lämnar scenen intas den av Camilla Arveberg från Härnösand, svårligen igenkännlig bakom Magnus Härenstams fasad i dennes sketch Skidåkaren.
Camilla Arveberg uppträder med en precision och känsla mimkonstnärer vida omkring torde avundas. Från lavinfara, trenchcoat och bottiner till världens säkraste fot med skidor till det så hääär långa.

FULLSKALIGT ARTISTERI
Ett uppträdande där inte bara mimningen i den fem minuter långa föreställningen sitter exakt. Camilla Arveberg inta scenen med Härenstams alla manér.
Mattias Johansson från Skellefteå imponerar med gitarrsolot i Björn Afzelius Sång till friheten. Nyförlovade Håkan Oskarsson och Lina Nyström från Umeå ger Svenne och Lotta ett ansikte med Bang a boomerang.
Carola intar scenen tack vare Annika Nyström, vars höftrörelser och gester till Främling vida överglänser originalets unga Carola Häggkvist.
Sedan följer tre artister vars rolltolkningar för dem till prispallen.
På ett kungligt och utstuderat sätt framförs Elvis Let me be there med bengung och höftparader av Lars Arnoldsson från Sundsvall. Ett artisteri som förärar honom tredje plats i tävlingen.
Allsångsledaren på Skansen, Lasse Berghagen, gestaltas med hänförande exakthet av Erik Rundqvist från Örnsköldsvik. Berghagens gestalt avporträtteras i Örnsköldsviksartisten, från den långa kroppens svajningar till handens rörelse på kavajfickan.
Ett taktfast framträdande, som skulle förgylla allsången på Solliden, begåvar Erik Rundqvist med en andra plats.
Segraren, Olov Norgren, har fogat Gene Simons till sin gestalt. En hårdrockare med attityd, från tungan till steget i I love to hear it loud.

BODIL RESARE

Mer läsning

Annons