Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stenkast mot bilister

ÖRNSKÖLDSVIK. I lördags kväll attackerades Sarita Nordlund av stenkastare när hon passerade Parkskolan med sin bil. En attack som är en i raden av flera angrepp mot bilister på samma plats. Angrepp som sker såväl dagtid som under kvällar och nätter.

Annons

Sarita Nordström var på väg till Statt med sina kompisar, men en av dem halkade på väg mot bilen, så istället för Statt styrdes bilfärden mot sjukhuset. En sjuktransport som fick ett plötsligt och oväntat stopp i höjd med Parkskolan.
Det bara small till. Jag blev fruktansvärt rädd och började storgrina.
Killen bredvid var ju redan skadad och jag vågar inte tänka på vad som kund ha hänt om stenen inte träffat precis mitt emellan oss. Nu hamnade det mesta av glassplittret i bilen, men annars hade vi fått det i ansiktet, säger Sarita Nordström.
Gömd i buskaget
Bilen var fullsatt i väntan på en festkväll. Två av Sarita Nordströms kamrater sprang ut och letade efter förövarna, men hittade ingen. Inte heller två äldre damer som bevittnade händelsen på mindre än 100 meters avstånd, såg någon skymt av stenkastaren.
Killarna sprang ned mot parkeringen, men när jag står här i dag inser jag att de sprang åt fel håll. Den som kastade stenen måste ha stått här bland buskarna, men då var det så mörkt att det var svårt att se att det fanns någonstans att stå bland buskarna, säger Sarita Nordström, som polisanmält händelsen.
En polisanmälan som sällar sig till tre andra bilisters under den gångna helgen. Stenkastning från buskarna invid Vintergatan eller från överbyggnaden på Parskolan.
Vi har tagit emot fyra anmälningar i helgen, och minst tre tidigare, efter vad vi kan erinra oss. Det handlar om personer som fått stenar kastade mot huven eller bilrutan, säger Jan Åström vid Örnsköldsvikspolisen.
Efterlyser vittnen
Polisen ser allvarligt på stenkastningen mot bilister på Vintergatan, en skadegörelse som också utgör en trafikfara.
Tänk dig själv att du är ute och kör och får en sten i bilrutan, klart att du vinglar till. Här finns det dessutom ett övergångsställe alldeles i närheten, och vad händer om det skulle komma en mötande bil samtidigt? Det här är absolut en trafikfara, säger Jan Åström.
Hittills har inga personskador inträffat till följd av stenkastningen, ett järnrör som släpptes ned och genomborrade en bil som passerade är den hittills allvarligaste incidenten.
Maktlöst ursinne
Vi ska naturligtvis försöka göra någonting åt det, men vi har inga direkta spår, och inga vittnen. Polisen är alltid tacksam för tips, särskilt som det här ha skett mellan 8 på morgonen och 23 på kvällen. Givetvis finns det folk som har sett någonting, och den som tipsar oss har alltid rätt att vara anonym, säger Jan Åström.
Sarita Nordströms pappa upprörs över händelsen, men är samtidigt glad att skadorna av stenkastningen inskränkte sig till bilrutan.
Man blir förbannad och känner sig maktlös. Det här gick bra, men fortsätter det kan det gå värre.
Det känns så fruktansvärt meningslöst också, men de som gör det här kan ju aldrig ha tänkt så noga på vilka följder det kan få, säger Tord Nordström.

BODIL RESARE

Mer läsning

Annons