Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Startskottet för en ny epok i Ö-vik

ÖRNSKÖLDSVIK. Ett verkligt genombrott för etanolforskningen i Örnsköldsvik. Den
reaktionen mötte Energimyndighetens beslut om anslag till pilotanläggningen i går. Dessutom anslogs mer pengar än väntat, 112,4 miljoner kronor. Därmed kan man testa två
olika processtekniker och
jämföra dem.

Annons

Det glada budskapet firades med alkoholfritt bubbel på Stiftelsen Svensk Bioalkoholutvecklings kontor i Trekanten. Per Carstedt och Jan Lindstedt var överlyckliga. I över tio år har de kämpat för att projektidéerna skulle omsättas i verkligheten.
Nu vänder vi blad och går
vidare. Om vi sköter våra kort väl kan etanol bli lika viktigt för Örnsköldsvik som Hägglunds Vehicle och andra stora företag, säger Per Carstedt.

EUROPA PÅ GÅNG
När forskarna har testat sina
metoder i Örnsköldsvik är det möjligt att Skellefteå får en fullskalig etanolfabrik. Men intresset för förnyelsebart bränsle ökar inte bara i Sverige utan både ute i Europa och även på andra håll i världen.
Per Carstedt gillar inte ordet lobbying men erkänner att han har
goda kontakter i Bryssel.
Det har lossnat i EU det senaste året. I dag händer det mer på det här området där än i Sverige.
Enligt ett lagförslag från EU-kommissionen ska medlemsländerna öka sin användning av biobränsle för transportändamål.
Målet är att andelen år 2005 i varje land ska vara minst två procent av det bränsle som används i transportsektorn och 2010 ska biobränsle ha ökat till 5,75 procent.

GYNNSAMT LÄGE
Det bäddar för svensk etanolförsäljning på både Europa- och världsmarknaden, tror Per Carstedt.
Nu är det skarpt läge med dels ny lagstiftning, dels pilotprojektet. Vi i Örnsköldsvik sitter med kunskap och det är upp till oss vad vi gör av den.
Pilotanläggningen kommer inte enbart att engagera forskare och driftpersonal. Den kommer att
generera nya impulser och jobb runt om i kommunens näringsliv, det är både Per Carstedt och Sekabs vd Stig-Gunnar Eriksson övertygade om.
Örnsköldsvik är som ett tekniskt centrum. Verkstadsindustrin och ingenjörsföretagen som har växt upp här har till stor del koppling till massaindustrin. Det finns värdefulla traditioner i regionen.
Om vi nu får ett pilotprojekt och utvärderar det kommer också en fullskaleanläggning att betyda mycket. Om den byggs upp i Skellefteå får vår lokala industri fördelar. Och på sikt kan det bli fråga om många nya anläggningar inom och utom Sverige, säger Stig-Gunnar Eriksson.

BERIT NORSTEDT

Mer läsning

Annons