Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Starka reaktioner från länsbor i Storbritannien efter Brexit

I fredags röstade britterna i majoritet för ett utträde ur Europeiska unionen. För de många utlandsfödda som bor och arbetar i Storbritannien kom valresultatet som en blixt från klar himmel, och konsekvenserna av det framtida utträdet gör många oroliga.

Annons

Reaktionerna efter Brexitomröstningen är många och starka. När Storbritannien röstade för ett utträde ur EU sändes en chockvåg såväl över Brittiska öarna som resten av världen. Flera svenskar är boende i Storbritannien och för dem kan utträdet få stora konsekvenser.

För några av de Västernorrlandsbor som jobbar och lever i Storbritannien kom valresultatet i fredags som en chock. Anders Åström, ursprunglingen från Örnsköldsvik, bor i West Malling, sydost om London, och jobbar som konsult inom pappersindustrin. Hans spontana reaktion på Brexitomröstningen är att resultatet kommer att följas av kaos och oro:

– Jag tror det kommer bli en period av mycket turbulens för en lång tid framöver, både inom EU-länder såväl som i Storbritannien.

Jennie Vavik från Sidensjö bor och arbetar i Storbritannien.

Krafterna som ligger bakom segern anses av många underblåsas av främlingsfientliga mentaliteter.

– Jag tror det ligger rasistiska undertoner bakom valresultatet, säger Jennie Vavik fån Sidensjö som jobbar inom telekombranschen i London.

– Som svensk är jag inte lika orolig som mina kollegor från andra delar av världen. Jag tror tyvärr att det kommer göras skillnad på folk och folk om visumlagar ska införas.

Även Anders Åström tror att främlingsfientliga tankesätt ligger bakom viljan att gå ur EU, men är mer hoppfull inför framtiden:

– Det är olustiga tongångar i debatten, men jag tror att de rösterna är undantag, och jag tror på en mer sansad lösning. De främlingsfientliga krafterna är i minoritet.

Emil Källström för Centerpartiet uttrycker oro efter Brexit.

Även från politiskt håll uttrycks en rädsla för en instabilitet i framtiden. Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson och västernorrländsk riksdagsledamot för Centerpartiet, säger att utfallet av Brexit kan få ringar på vattnet som når ända till Västernorrland:

– Nu följer en orolig tid. Detta kommer påverka oss under många år framöver. Storbritannien är en viktig handelspartner för länet och det är mycket oklart hur det kommer fungera framöver.

Att det rör sig om missnöjda väljare som ligger bakom rösterna om utträde råder det ingen tvekan om, säger Emil Källström:

– Britternas nej-röst är i mångt och mycket en yttring av missnöje och misstro. Folk litar inte på sina politiker. Den lärdomen gäller också i Sverige.

Konsekvenserna av ett EU-utträde börjar först efter valresultatet bli tydliga, anser många i Storbritannien. För lite information innan valet är det största problemet tycker många.

– Det är många som är osäkra nu, och som uttrycker att det är först efter valet som debatten kommit igång, säger Anders Åström.

Ett lågt röstdeltagande bland de yngre tros vara en bidragande orsak till resultatet av omröstningen. Bland de äldre röstande är det många som vill se ett utträde.

– Tittar man på röstfördelningen är det ju tydligt att de yngre ville stanna kvar i EU. Så det känns synd att de äldre ska få bestämma kring en så avgörande fråga, säger Jennie Vavik.

Mer läsning

Annons