Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Starfuck går sin egen väg

I en liten replokal i Domsjö händer stora saker. Starfuck heter Ö-viks bandet som satsar stenhårt på en internationell karriär.

Annons

P.O.D, Nickelback och Creed i alla ära. Det är i Örnsköldsvik som den riktiga alternativa rocken med grungestänk skapas.
P-O Sedin, Joakim Åström, Niklas Westberg och Per Karlsson vet hur det ska låta för att inte riskera att bli en del av Nu-rock träsket.
Om ett band slår igenom kommer alltid tio band till som låter likadant. Vi skulle säkert få skivkontrakt idag om vi lät som Nickelback eller någon av de andra, säger basisten P-O Sedin.
Att försöka härma ett sound som redan finns har Starfuck-medlemmarna insett är meningslöst och kortsiktigt. Däremot finns det ett par band som inspirerat dem att skriva den musik de gör.
Det är mest Tool, men också lite Pearl Jam, säger Per Karlsson.
Skriver egen musik
Musiken skriver de delvis tillsammans men det är framför allt sångaren Joakim Åström som sköter det jobbet. Och den egna musiken är viktig.
Starfuck skulle aldrig kunna tänka sig att rucka på sin musik för att få ett skivkontrakt eller sitta som fågelholkar och vänta på att serveras
färdiga låtar av ett bolag.
Vi skulle kanske kunna tänka oss att byta namn för ett kontrakt. Risken finns att det skulle censureras hur som helst, säger Niklas Westberg.
Fast det borde funka om vi byter ut u:et till ett tyskt y, påpekar P-O Sedin.
Vill synas
Det där med skivkontrakt är en fråga som fortfarande är lite hemlig. Killarna verkar ha någonting på gång, men vågar inte utmana ödet och avslöja vad det är. Kanske har de blivit kontaktade kanske inte.
Helt säkert är dock att de kommer att ha fullt upp i sommar. Ö-viksbandet drar ut på en liten sommarturné och spelar på lite olika festivaler i Sverige.
Först ut är Smackrockfestivalen i Timrå den 29 juni. Därefter spelar de bland annat på Sundsvalls gatufest och Storsjöyran i Östersund. De gör även en spelning i Leksand i augusti.
Vi försöker komma ut och spela så mycket som möjligt för att folk ska upptäcka oss, säger Joakim Åström.
Att harva på i en replokal kan man göra när man är 50 och inte har några stora drömmar. Vi vill synas ute, säger P-O Sedin.
Internationell karriär
Förutom festivalspelningarna hoppas bandet få möjlighet att åka upp till Umeå i sommar för att spela in en demo i sin nyfunna favorit studio.
De har bra grejer och bra tekniker. Det finns i Ö-vik också, men vi har hittat ett bra sound i Umeå, säger Joakim Åström.
Förhoppningsvis är det ett sound som gillas i USA och England för i Sverige kan det vara svårt att slå igenom som alternativt rockband.
Vi söker inte hitta ett svensk skivbolag. Det finns helt enkelt inte någon stor marknad för vår musik här, eftersom det inte spelas på de kommersiella radiokanalerna, säger Per Karlsson.

* LYSSNA PÅ STARFUCK
http://www.listen.to/starfuck

SARA LUNDVALL

Mer läsning

Annons