Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Star of Hope mobiliserar i Filippinerna

/
  • Monstertyfonen Haiyans framfart i Filippinerna, med vindbyar på upp till 105 meter per sekund, lämnar efter sig ett katastrofområde.Star of Hope har haft verksamhet där i över 30 år och har redan mobiliserat hjälp.

Monstertyfonen Haiyans framfart i Filippinerna, med vindbyar på upp till 105 meter per sekund, lämnar efter sig ett katastrofområde.

Star of Hope har haft verksamhet där i över 30 år och har redan mobiliserat hjälp.

Annons

– Våra skolor har klarat sig undan förödelsen men det är vår plikt att göra en insats i det land som vi arbetat i så länge och där vi har ett stort förtroende, säger verksamhetschefen Ulrika Kallin.

– Vi lider med dem som drabbats av denna katastrof men känner samtidigt stor lättnad över det lugnande besked vi fått.

Under helgen har Star of Hope haft täta kontakter med sina lokala platsansvariga i områdena utanför Manilla. Alla skolorna har klarat sig efter tyfonen som skördat tiotusentals människoliv. Men katastrofens omfattning gör att organisationen nu mobiliserar för insatser till sina landsmän.

Under måndagsmorgonen sa Star of Hope's platschef på Filippinerna, Gani Coruna:

– Behoven är enorma! Förnödenheter finns att få tag på här i Manila men den stora svårigheten är att få fram hjälpen eftersom många av de drabbade finns på otillgängliga öar som är svåra att nå.

Star of Hope´s projekt klarade sig med en hårsmån eftersom allt deras arbete är fokuserat i Manillaområdet och norra delen av landet.

– Katastrofen drabbade inte direkt Star of Hope's barn, personal eller byggnader. 

– Genom tidigare katastrofer har vi lärt oss hur vi mobiliserar för olika insatser och tack vare lokala medarbetare på plats så kan vi förmedla hjälp som vi garanterat vet når fram där det bäst behövs, säger Ulrika Kallin.

Genom mer än 30 års verksamhet i landet har Star of Hope ett stort kontaktnät i hela landet, och efter kommunikation med Gani Coruna har man nu beslutat att göra en insats via existerande kanaler, som kyrkor, i de drabbade områdena. Det handlar om att kunna hjälpa med mat, förnödenheter, kläder och tak över huvudet.

– Svårigheterna ligger i logistiken. Det kommer att vara den stora flaskhalsen, hur ska de drabbade öarna nås på bästa sätt?

– Av erfarenhet vet vi att det ofta blir infarkter på flygplatser och hamnar, det gäller att hitta vägar som tar hjälpen fram till de behövande utan att fastna i lager och förråd.

– Det läkarteam, med kirurger och sköterskor, som var aktiva under Haiti-katastrofen 2010 har hört av sig och frågat om vi behöver hjälp. Beslut om detta tas i under morgondagen.

– Våra läkarteam har varit nyckelpersoner i arbetet efter katastrofer både i Haiti och den stora tsunamin som också drabbade Indonesien. Deras insatser blev internationellt uppmärksammade och räddade många hundratals människoliv. Vi hoppas att vi kan få i väg det första teamet inom de närmaste dagarna.

Och även där kommer frågan om hur man ska kunna lösa logistiken för ett helt läkarteam.

Star of Hope har även öppnar sitt katastrofkonto där alla som vill bidra till hjälpen kan sätta in en slant. Man ska även aktivera det SMS-nummer man har för katastrofinsamling.

Mer läsning

Annons