Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stampade ihjäl ett tiotal katter

örnsköldsvik. En kattägare boende i en by i Örnsköldsviks kommun har polisanmälts för djurplågeri.
Ägaren misstänks ha avlivat ett tiotal katter genom att kasta dem i backen och stampa på dem. Polisen kommer nu att utreda ärendet. Fälls kattägaren riskerar han upp till två års fängelse.

Annons

Anmälan som gjordes anonymt den 14 november i år gick först till kommunens plan- och miljökontor. Det var samma dag som djurplågeriet ägt rum.

ÄRENDE FÖR POLISEN
Är djuren fortfarande levande är det vår sak att utreda om det förekommit djurplågeri. Men i det här fallet då katterna avlivats blir det polisens sak att sköta utredningen, säger miljöinspektör Anna Pettersson.
Av den anledningen har heller inte miljökontoret gjort någon kontroll hos den misstänkte.
Även om det inte hör till vanligheterna kommer då och då anmälningar om djurplågeri in till miljökontoret. Ofta handlar det om vanvård. Tidigare i höst resulterade en anmälan i att Anna Pettersson gjorde ett besök på en fastighet i kommunen där vanskötsel av hundar misstänktes. Kontrollen visade dock att eventuella brister i djurhållningen var åtgärdade.

RISKERAR FÄNGELSE
Den här gången ska en person som är boende i västra delen av kommunen ha avlivat katter som uppskattningsvis varit tre-fyra månader gamla, på ett icke tillåtet sätt. Detta genom att kasta katterna i backen och sedan stampa livet ur dem.
Det finns klara bestämmelser om hur en avlivningen ska gå till. Antingen lämnas de in till veterinären eller också med hjälp av skjutvapen. Ett tredje sätt är att slå katten i huvudet med någonting hårt. Den metod som nu misstänks ha använts är inte tillåten.
Enligt brottsbalken kan en person som plågat djur dömas till böter eller i värsta fall till högst två års fängelse.
Efter utredningen fattar åklagaren beslut om kattägaren ska åtalas eller inte.

KJELL E HÄGGLUND

Mer läsning

Annons