Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ställföreträdare lurar till sig miljoner – men i Ö-vik följs reglerna: "De gör ett jättejobb"

Varje år luras landets huvudmän på miljontals kronor. Av sina ställföreträdare.

Annons

– Det är för bedrövligt att det ska vara på det viset, säger Jens Hjalmarsson, utredningssekreterare på överförmyndarkansliet i Örnsköldsvik.

– Tragiskt att det finns de som är ute för att lura pengar, kanske de sista pengarna, av en redan utsatt grupp.

Med jämna mellanrum kommer rapporter om hur ställföreträdare – gode män och/eller förvaltare – stjäl stora summor pengar av sina huvudmän.

Jens Hjalmarsson, utredningssekreterare på överförmyndarkansliet i Örnsköldsvik.

En granskning som Sveriges Television gjort visar att gode män i Sverige har förskingrat hundratals miljoner kronor under en fyraårsperiod. Och de som kommit i kläm är alltså de personer som brottslingarna är satta att hjälpa.

I granskningen gick SVT igenom länsstyrelsens slumpmässiga kontroller av 8 000 fall – och då upptäcktes ett svinn på 26 miljoner kronor.

Ett utfall som ger SVT anledning att misstänka att det rör sig om ett totalt svinn på betydligt större summor eftersom granskningen rörde bara en bråkdel av akterna som gode män ansvarar för.

Gode männen har exempelvis gjort stora kontantuttag från huvudmännens konton utan att redogöra för dem.

Läs också: Överförmyndare slutar efter 18 år: "Jag har sjäkv erfarenhet av att ha en förvaltare"

Testamenten har skrivits med gode män som förmånstagare och fastigheter som de utsatta har ägt har sålts till gode män till underpriser.

– Det är i första hand överförmyndarna som ska hitta bristerna. Sedan ska vi i länsstyrelserna hitta bristerna hos överförmyndarna, säger Helle Bryn-Jensen, jurist på länsstyrelsen i Dalarna

I Örnsköldsvik granskas samtliga årsräkningar, och överförmyndarkansliet har över lag bra koll på att inget olagligt går igenom.

– Ännu så länge är vi förskonade från brottslighet, vad jag vet. Visst har vi upptäckt något mindre "lån" som inte meddelats av ställföreträdare, men det kan ju ha varit misstag, säger Hjalmarsson.

I Örnsköldsvik finns för närvarande 518 gode män- och 115 förvaltarärenden.

Läs också: Gode män återigen i skottgluggen

– God man eller förvaltare som begår brottslighet eller bara ett misstag, kan bli ersättningsskyldig, säger Hjalmarsson.

– Varje år upptäcker vi slarv i rapporteringen, men det är sånt som vi ska försöka läka bort med hjälp av utbildning.

I höstas var det hårt tryck på överförmyndaren tack vare många ensamkommande flyktingbarn. Det trycket har lättat, men behovet av gode män och förvaltare är fortsatt stort.

Ett aktuellt fall där brottslighet misstänks föreligga gäller en 90-årig kvinna som tros ha blivit lurad av sin gode man.

Gode mannen – en kvinna i 50-årsåldern – fick uppdraget i juli 2012, och hon fick då tillgång till åldringens konto.

Kort senare hade det försvunnit 234 500 kronor från huvudmannens konto.

Uttagen ska ha skett både i Västernorrland och i Gävleborg.

Mer läsning

Annons