Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stadsnät i moment 22

ÖRNSKÖLDSVIK. I oktober hade Örnsköldsviks stadsnät kostat kommunen 17 miljoner kronor. Nu är kostnaden uppe i drygt 35 miljoner, utan att ett enda kontrakt med någon tjänsteleverantör skrivits.
Dessutom finns det risk att hela satsningen blir ett moment 22.

Annons

För att få tillgång till bredband har i dagsläget 172 privatpersoner och 110 företag anslutit sig till stadsnätet.
Meningen är att nätet ska vara som en marknad som är fyllt av företag och tjänster. Men de som anslutit sig har för tillfället inga som helst valmöjligheter.
Utbudet på stadsnätet består enbart av den internettjänst som Övik Energi Nät erbjuder.
Helt klart är att tjänsterna måste komma in och det jobbar vi stenhårt med. Men det går inte så fort att bygga upp en infrastruktur som folk vill att det ska göra, säger Björn Fernlund, IT tekniker på Övik Energi Nät.
Projektet upphört
Stadsnätet började byggas för tre år sedan och är fortfarande under uppbyggnad. Från början drevs det i projektform av Övik Energi Nät, Örnsat och Clavister AB, men den 1 april i år bröts samarbetet och Övik Energi Nät driver nu projektet på egen hand.
Vi fungerar själva som internetlevernatörer och köper internetanslutningen av Tele 2. Drifttjänsten köper vi av Clavister, säger Joel Näsström, nätchef på Övik Energi Nät.
Kostnaden för en villaägare att få ansluta sig ligger på 3 900 kronor och för den som inte har möjlighet att själv gräva ned kabeln in till huset kostar det ytterligare 2 400 kronor. Sedan tillkommer en månadsavgift för internet.

INGA LEVERANTÖRER
Själva grundtanken med stadsnätet är inte bara direktuppkoppling mot internet, utan det ska också finnas en mängd erbjudanden som tv-, telefoni-, och filmtjänster.
Dessa tjänster ska förmedlas via leverantörer som hyr in sig på nätet, vilket i sin tur innebär att kunderna har möjlighet att välja mellan operatörer och tjänster.
Det ska alltså uppstå en konkurrenssituation som pressar priser och höjer kvaliteten.
Problemet är bara det att Övik Energi Nät inte kan hitta leverantörer som vill betala för att hyra in sig på fibernätet.
Det är svårt att veta vad som kommer först, hönan eller ägget. Ju fler kunder vi har desto mer attraktivt är nätet för utomstående leverantörer. Tyvärr har luften gått ur många av tjänsteleverantörerna och de är inte lika riskbenägna längre. Pengarna finns inte, säger Björn Fernlund.

LÅNGT IFRÅN KLART
Hittills är stommen till nätet byggd, men det dröjer ett tag till inkopplingen in till husen är klar. Investeringsmässigt är kommunen uppe i mellan 35 och 40 miljoner och det är framför allt fiberutrustningen som ger möjlighet till den höga kapaciteten som är kostsam. Enligt Joel Näsström finns inget uttalat pristak för satsningen men han tror att den börjar ligga ganska nära gränsen. Trots detta kan varken Näsström eller Fernlund säga en tidpunkt för när fibernätet ska stå klart.
Det beror helt på hur ekonomin i det här blir. Vi kan inte fortsätta bygga om inte Ö-viksborna vill ha detta, säger Björn Fernlund.
Stadsnätet är inte färdigbyggt på långa vägar. Det är svårt att säga när det ska vara klart men det rör sig om år, säger Joel Näsström.
För att folk ska få upp ögonen för stadsnätet och vilja ansluta sig har Övik Energi Nät nyligen anställt en person som ska arbeta med marknadsföring och se till att skaffa abonnenter.

MOMENT 22
Att locka till sig kunder är livsviktigt eftersom risken finns att Örnsköldsviks stadsnät blir något av ett moment 22. Om för få ansluter sig vill inte utomstående leverantörer hyra in sig på nätet och om det inte finns några leverantörer eller attraktiva tjänster vill inte kunderna ansluta sig.
Det vi kan göra i ett sådant läge är att fortsätta som internetleverantör, men det är en fara om vi inte får in leverantörer som kan pressa priserna, säger Joel Näsström.

LÄNKAR:
Stadsnätet - http://www.ornskoldsvik.com/
Övikenergi - http://www.ovikenergi.se/

SARA LUNDVALL

Mer läsning

Annons