Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stadskajen flyttas till Domsjö

ÖRNSKÖLDSVIK. De stora lastfartygen vid stadskajen i Örnsköldsvik är snart ett minne blott.
Den mer än 100 år gamla handelshamnen ska flyttas till Domsjö såg.
Ett avtal är klart som innebär att kommunen köper Domsjökajen med ett stort magasin för 17 miljoner kronor.

Annons

Vid en sammanlagd bedömning var det här det bästa alternativet, säger Lennart Nordin, vd för Örnsköldsviks Buss AB som ansvarar för kommunens hamnverksamhet.
Kommunen tog för flera år sedan ett inriktningsbeslut om att flytta hamnen från sitt nuvarande läge.
Politikerna vill att området ska kunna utnyttjas till annat, och dessutom behöver hamnverksamheten utökas.

HÖRNEBORG INTE LIKA BRA
Frågan har utretts i flera omgångar och framför allt har Hörneborg och ett samarbete med Domsjö Fabriker nämnts som ett alternativ. Men nu faller alltså valet på före detta Domsjö såg.
Vi har vägt samman en mängd faktorer som till exempel väderskydd, vattendjup, tillgänglighet, ekonomi totalt finns det över 50 parametrar och då har det övervägt till Domsjö sågs fördel, säger Lennart Nordin.
Vid Domsjö såg får kommunen ett stort hamnmagasin, rejält med mark och en 140 meter lång kaj med ett vattendjup på 7,8 meter. En stor fördel anses också vara att det är bra tillfartsvägar för lastbilar.
Vi tror att det här kommer att bli väldigt bra, säger hamnchefen Conny Sallander.
Ett magasin för trävaror har vi velat ha länge. Nu kan vi ta till oss mer gods och vår förhoppning är förstås att kunna expandera mycket i förhållande till i dag.
Några nyanställningar lär det dock inte bli.

BRA FÖR BÅDA PARTER
Vi kan behöva leja in folk men några nya fasta anställningar ser jag inte i dag. För det krävs en väldigt mycket större kapacitet, säger Lennart Nordin.
Nedlagda Domsjö såg köptes för drygt ett år sedan av Höglands såg & hyvleri. Ägaren Sven-Ivar Marcusson är mycket nöjd med den här lösningen.
Vi har haft en kort karriär som hamnförvaltare men det har inte varit så lyckat. Det passar inte oss. Vi vill koncentrera oss på vårt kärnområde trävarorna.
Hamnen har stor kapacitet men har varit dåligt utnyttjad. Jag tror kommunen har bra möjligheter att utveckla sin hamnverksamhet här, säger Sven-Ivar Marcusson.
Höglandssågen skeppar iväg en hel del trävaror och har ett par fasta linjer. De kommer nu att bli kund till hamnbolaget.
Det är framför allt inom sågverksnäringen vi ser möjlighet att expandera, medger Conny Sallander. Vi kommer att ha Höglandssågen som bas, men när det finns plats över på deras fartyg kanske vi kan få andra sågverk att hänga med.

BESLUT I FULLMÄKTIGE
Hamnflytten ska formellt godkännas av kommunfullmäktige men politikerna tycks vara mycket positiva.
Den utredning som gjorts visar att det här är det bästa alternativet. Och det är viktigt att se till att vi har en långsiktig hamnverksamhet som fungerar och kan utvecklas, säger kommunalrådet Elvy Söderström (s).
Vad som ska göras vid stadskajen är än så länge en öppen fråga. Det enda som är klart är att Peab redan i höst bygger ett 50-tal lägenheter längre bort, närmare småbåtshamnen.
Blir det mer bostäder?
Det vet vi inte. Det finns säkert många möjligheter. Det viktiga är att vi nu visar andra intressenter att det finns ytterligare möjligheter i området, säger Elvy Söderström.PETER FORSSELL

Mer läsning

Annons