Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sportlovet travar vidare på Solänget

Tömmarna rätt i handen och stadig sits i sulkyn.
När Solänget inbjöd sportlovsfirare till att åka med, stod många på stallbacken och väntade på sin tur.

Annons

Kusinerna Ida Olsson och Linus Nordin trivs i sulkyn där de åker bakom Exot med Gunilla Berglund som kusk.
Jag jobbar åt Peter Jaensson så det är stora hästar jag kör annars, säger Gunilla Berglund.
Ett par stora hästar togs också ut för sportlovsfirare som ville prova på att sitta med ett varv runt banan, men annars var det Solängets ponnytravklubb som stod för ett försök till inkörning av ovana kuskar.
Joel Wikström har hästar hemma, en mamma som är ordförande i ponnytravklubben, och en egen shetlandsponny som han så snart som möjligt ska köra lopp med.
Det är kul. Men har man kört länge med henne, flera varv, vill hon gärna slänga av en, då kan det vara svårt att sitta kvar i svängarna, säger han.
Mamma, Sol-Britt Wikström, som gått från hästrädsla till traventusiasm ler igenkännande.
När jag började med det här var jag hästrädd, men har man en karl som håller på så.
Vi hade ett sto som jag hade betraktat på lite lagom avstånd, men så fick hon ett föl och dog när fölet bara var två månader då fanns det ingen plats för att vara rädd. Då var det bara att fortsätta.
Men det är fantastiskt härligt. Att bara vara ute i skogen och köra är helt underbart, tillfogar hon.
Solängets ponnytravklubb startade 1994 och genomför traditionsenligt en dag på stallbacken för unga sportlovslediga.
Ett tillfälle att bara åka med, eller prova på att hålla i tömmarna och få en förkänning om vad klubbens verksamhet går ut på. En verksamhet från 6 år och uppåt.
Vi har faktiskt ponnytrav för vuxna också, berättar Sol-Britt Wikström, för den som tror att små ponnys skulle vara klena och mest lämpade för barn.
Ursprunget till detta strävsamma lilla kallblod är ingenting mindre än Irlands kolgruvor, där ponnyn verkade som arbetshäst.
Travskola är en annan av klubbens verksamheter där Josefin Åsander är en av eleverna.
Jag kom hit för ett år sedan och nu i år började jag travskolan. Man selar, lär sig gå med hästen och till slut tar man licens så att man få tävla med hästen, berättar hon.
Men Josefin Åsander var ingen nybörjare med hästar när hon började på Solänget. Innan dess hade hon lärt känna hästar på ridskolan intill.
Jag hade en kompis mormor som hade en häst här och hon ville att jag och kompisen skulle gå ner hit i stället. Jag tycker nästan att det här är roligare.

BODIL RESARE

Mer läsning

Annons