Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spara eller slösa frågan för Glenn

/

Kommunen ekonomiska lyft innebär nya vägval för politikerna: amorteringar eller investeringar är uppe på bordet.
– Vi måste ta ordentlig diskussion kring detta, säger Glenn Nordlund (S), kommunalråd.

Annons

kommunen kommer få uppemot 57 miljoner kronor extra i år. Som ÖA berättat handlar det om återbetalningar av premier från försäkringsbolaget AFA.

AFA-pengarna är att likna med manna från himlen. Kommunapparaten fortsätter leverera svaga resultat, i juni visade kommunen ett resultat om 12 miljoner kronor.

Den totala budgeten är på närmare 2,8 miljarder kronor och målet är att kommunen vid utgången av året uppnår ett resultat på minst 41 miljoner kronor.

Med andra ord är det naturligt att tänka sig att extrapengarna går till att säkerställa ett positivt resultat.

– Det är klart att det är ett alternativ. Vi har erfarenhet av att det är svårt med engångsutbetalningar om man tänker sig att stärka upp ramar, eftersom pengarna inte kommer tillbaka året därpå, säger Glenn Nordlund (S), kommunalråd.

Frågan om AFA-pengarna ska upp i kommunens ekonomiorgan och inlemmas i budget. Det kommer att innebära svåra överväganden för S-majoriteten. Tillspetsat handlar det antingen om att ge kommuninvånarna efterlängtade satsningar eller att stärka kommunens kassakista.

– Vi måste ta ordentlig diskussion kring detta och hur vi ska använda pengarna. Ett alternativ är att betala av på lånen och på så vis sänka framtida kostnader, säger Nordlund.

2012 amorterade kommunkoncernen 255 miljoner kronor (det handlade framför allt om pengarna för resecentrum) och i våras var den totala låneskulden i kommunkoncernen på strax under 4,4 miljarder kronor.

Annars kan politikerna alltid lägga extrapengarna på satsningar. Förra årets AFA-pengar möjliggjorde bland annat att kommunen kunde gå in med drygt 10 miljoner i Isalliansen för hallbygget som ännu inte tagit fart.

"Kommunala satsningar" som i dagsläget ligger mer eller mindre långt fram i planeringen är bland annat: allaktivitetshallar i Björna och Bredbyn, en stor central skatepark för 4 miljoner, ett nytt vård- och omsorgsboende för över 100 miljoner, byte av konstgräset på Skyttis för närmare 5 miljoner, med mera.

– Man väl alltid fundera över strategiska investeringar, men vi har som sagt ett läge där vi balanserar på gränsen resultatmässigt, säger Glenn Nordlund.

Mer läsning

Annons