Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sov gott i papper

ÖRNSKÖLDSVIK. Gissa vad det är som är vitt, väger 800 gram och är gjort av papper?
Svar: en sovsäck.

Annons

Om vi hade fått det här presenterat för oss i början av april så hade vi förmodligen inte vågat skriva om det. Nu tar vi chansen.
Det är den finurlige pensionären Anders Eriksson som på initiativ av företaget Ineco arbetat med projektet sedan oktober förra året.
Här i mitt bakhuvud har idén funnits i många år, berättar Eriksson. Nu när säcken finns ska det bli kul att följa vad som händer.
Så tar han ut en sovsäck ur en plastpåse för att visa hur det hela ska gå till. Eriksson öppnar sovsäcken så mycket han kan innan han kliver i den och drar sedan säcken över sig upp mot huvudet.
Sedan kan man knalla omkring i säcken tills man kommer till sängen, om man inte ska högst upp i en våningssäng, vill säga.
Anders Eriksson säger att han provocerades att bli projektledare. Meningen var att han skulle arbeta två dagar i veckan under tre månader. Det sprack direkt.
Givetvis blev det sju dagar i veckan.
Sovsäcken är gjord av 85 procent cellulosafiber, och den resterande delen består av polypropylen. Den som känner på sovsäcken kommer att tänka på blöjor där har du känslan man får.
Med hjälp av ett företag i Bengtsfors i Dalsland fanns färdiga sovsäckar betydligt snabbare än någon vågat hoppas på när Anders Eriksson inledde sitt arbete.

HÅLLBAR OCH VATTENAVSTÖTANDE
En riktig vintersovsäck kan man mycket väl få betala 5 000 kronor för. Anders Erikssons sovsäck kostar 25 kronor per kilo att framställa.
Och ändå är den både hållbar och vattenavstötande.
Möjligen kan den gå att göra ännu billigare i framtiden om man kommer runt blekningsprocessen. Då skulle man dessutom göra en vinst i att man slipper ha den så ljus och därmed riskera att varenda liten fläck lyser stark.
Det är numera ett företag som heter IUC Botnia som äger projektet, vars framtid är lika hemlig som osäker.

BILLIG RÄDDNINGSSÄCK
Så mycket kan jag väl säga, fortsätter Eriksson, att det är en billig räddningssäck för områden som Nicaragua och Afghanistan, för att nämna några.
Vi ska naturligtvis skänka en del säckar till Hoppets Stjärna också.
Så hur bra är den då att använda om det är kallt ute? Ja, om man nöjer sig med en säck på kroppen kan man sova utomhus ända ner till fem plusgrader. Den som klär på sig två sovsäckar klarar sig om det så är åtta minusgrader på sovstället.
Jag skulle tro att vi har köpare för ett par tusen säckar redan nu, men det är bara en nollserie gjort ännu så länge.
Vi vill och tror att det går att starta tillverkning i Sverige, och det skulle i så fall innebära ett antal arbetstillfällen på den orten.

HASSE TAVÉR

Mer läsning

Annons