Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sonen till sin kriminelle far: "Det var inte jag som skaffade dig, det var du som skaffade mig"

Artikel 19 av 24
Bakom murarna
Visa alla artiklar

Han har bara vaga minnen av sin pappa och har svårt för att förstå hans val i livet. Särskilt sedan han själv fick barn. "Men jag vill att min son ska få träffa sin farfar, i alla fall en gång i livet", säger Tomas Jonssons son, Tony Thungren.

Annons

I artikelserien Bakom murarnas första del mötte vi Tomas Jonsson som sammanlagt har tillbringat 17 år på anstalt. Tomas berättade då också om sina två barn.

– De är det bästa jag har gjort i livet, sade han.

Läs mer här: Tomas har suttit inne i 17 å r

Men historien stannar inte där. Efter artikeln om Tomas sökte sonen sin far. Han skrev att de inte hade träffats på tio år, och kontakten förmedlades.

Det har gått långa perioder mellan gångerna som Tony Thungren har träffat sin far.

Genom Tonys berättelse kommer vi in på något som kanske är det allra svåraste för missbrukare och kriminella att hantera, känslan av svek mot anhöriga.

Det ska också göras klart att med den här artikeln vill vi inte döma en redan dömd, eller belasta en redan belastad. Tonys historia bör i stället ses som ett exempel på hur ett barn kan känna inför en förälder som har varit frånvarande.

– Jag har inte direkt saknat min pappa, eftersom jag känner att jag aldrig har haft honom. Jag har känt lite att "vad är det för fel på honom" när han inte har fortsatt hålla kontakten efter de gånger jag har träffat honom, men det har gått över ganska snabbt eftersom jag har haft en utomordentlig "pappa" i Kjell-Åke, som var min mormors man.

Tony Thungren vill att sonen Jonathan så småningom ska få träffa sin farfar Tomas, som har tillbringat 17 år av sitt liv i fängelse.

Tony har vetat att hans pappa rånade posten i Umeå, att han har suttit på Kumla och har varit medlem i mc-klubben Brödraskapet, som Tomas själv berättade om i ST.

– Jag var också med till klubblokalen en gång några veckor innan presidenten blev skjuten, berättar Tony.

Han kommer ihåg hur pappa Tomas ser ut och hur han var. Att nu ta kontakt igen, efter tio år, är ingen självklarhet.

– Jag ser mycket av honom i mig själv. När jag läste artikeln frågade jag mig om jag skulle ge det en chans för min sons skull, eller om jag skulle fortsätta på min bana och se det som att han har försummat sin chans.

Efter artikeln om pappa Tomas hördeTony Thungren från Husum av sig.

För tio år sedan låg Tony Thungren i lumpen och då ställdes allt på sin spets.

– Då sa jag att "hör du inte av dig, behöver du inte meddela när du är döende heller". Om jag söker kontakt med honom nu så är det sista gången i och med att min son blir äldre och snart kommer kunna förstå om en person finns där, eller inte.

Tony säger att han aldrig skulle utsätta sitt barn för onödigt lidande eller ett ständigt undrande.

– Om inte det här fungerar och min son i framtiden kommer att fråga mig var farfar är så kommer jag säga att han har gått bort, säger han.

Sedan Tony Thungren fick sonen Jonathan har tankarna på hans egen pappa dykt upp ibland..

Till barn och unga som växer upp under liknande förhållanden som han själv har gjort, ger han rådet att de inte ska vara ledsna över människor som inte gör rätt för deras starka känslor.

– De ska lägga sin kärlek på dem som förtjänar det i stället. En pappa är inget man blir genom att skaffa barn, en pappa är något man är när man förtjänar det.

Tony berättar också om något han sade till sin far en gång.

– Jag sa att "det var inte jag som skaffade dig, det var du som skaffade mig".

Enligt Tony var det alltså tio år sedan han hörde av Tomas senast. Tomas säger i sin tur att han aldrig har hållit sig undan. Hans närstående har alltid kunnat nå honom, och skulle de höra av sig och berätta att de har problem skulle han göra allt för att hjälpa dem. Han blev också uppriktigt glad över att kontakten förmedlades.

– De senare minnena jag har av min far kan jag räkna ganska lätt. Men jag skulle ändå vilja att min son får träffa sin farfar, i alla fall en gång. Jag har haft en bra fadergestalt hela mitt liv men han gick sorgligt nog bort i februari och det har varit tungt, säger Tony Thungren.

Han har växt upp med en frånvarande pappa och vet vad det innebär.

Fotnot: Drygt en tredjedel av alla klienterna inom Kriminalvården har barn under18 år. Av anstaltsklienterna har omkring 37 procent hemmavarande barn. Omkring 70 procent av Kriminalvårdens klienter har missbruksproblem.

Alla artiklar i
Bakom murarna

Häng med bakom murarna

KRÖNIKA

Annons