Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarfröjder

/
  • Väderpratet avtar aldrig i Sverige. Filosofen ovan har dragit nya slutsatser över alla regnskurar som retfullt ställer till det för semesterfirarna…

Nu är vi här igen, mitt i sommaren och med den alla dess fröjder som vi längtat efter. Att vi redan i kattmånaden föräras med sommartid gör att resan fram till fröjderna blir lång och längtansfull.

Annons

Vad är det då vi längtar till? Ja det blir en brokig uppräkning av varje-handa sysselsättningar och upplevelser, beroende på de skiftande intressen vi har begåvats. Båtfolket älskar att ställa och stöka med dyrbara kölsvin uppallade på landbacken. Det är en upprepande ritual varje vår, med rustandet för att så fort som möjligt få flytetyget i spat för några korta sommarveckor i vår utsökta höga kust.

Veteranbilsägare får äntligen be-löning för allt garageslit och polerande när de kan köra ut Chevan eller Forden till den väntande semesterturen och beundrande beskådare efter vägarna. Fiskeentusiasterna är en stor grupp som väller ut till väntande fiskevatten, med nyvunna förhoppningar om att den här sommaren skall ge bättre fångst än den förra. Fiskefolket får alltid valuta av sitt utövande. Den obligatoriska naturupplevelsen, som det stora flertalet får nöja sig med, istället för fiskelyckan som oftast lyser med sin frånvaro.

Andra trängtar efter utedansbanan i Guds fria natur, bland björkar och dragspel. En del föredrar kluckande bryggdans i solnedgången mot den oändliga horisonten.

Sommarfröjden nummer ett, är naturligtvis semestern. Förväntansfulla ungar längtar till badstränder och sommarkompisar. I torp och stugor trängs vi med tjocka släkten för att gemensamt uppleva den makalösa svenska sommaren, som bara den ska vara. Att den är nyckfull och bjuder på lågtryck och regnskurar kan vi godta om dessa är på tillfälligt besök där vi befinner oss. Men krisar det till med ett fjortondagarsregn då nödgas många semesterfirare dra vidare för fortsatt soldyrkan på andra ställen.

Att sommaren bjuder på annat än fröjder – det låtsas vi inte om. Jag tänker på fästingar som ligger i bakhåll för våra sommarbara ben, och den rikliga förekomsten av huggorm i bergiga södersluttningar. Mygg och knott är andra små förtretligheter som vi blir varse när myggspray och djungelolja blivit kvarglömt hemmavid.

En av mina somrars bästa fröjder minns jag från barndomen. Det var när jag smög fram genom ängsgräset bland prästkragar och blåklockor, och råkade på ett jättebra smultronställe. Då kunde jag fylla mina små grabbnävar med solmogna rubinröda bär. Smakminnet sitter ännu kvar, och att plocka ett strå fullt med välsmakande smultron och bara njuta det var en sommarfröjd det.

Ta vara på de korta sommarveckorna och ha det så trevligt önskar undertecknad alla läsare!

Kurt Göran Öberg

 

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons