Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarfest på Gideå Hembygdsgård

/
  • Veronica Janunger, Carlos de Rada och David Wahlén. Foto: Claes Rosenqvist.
  • Vävstugan i Gårdsmuseet står klar. Foto: Claes Rosenqvist.
  • Från vänster: Volvo PV 444 från 1951, Citroen 2CV från 1985, Buick Electra från 1969 och en tvåtakts SAAB 96 från 1964. Foto Claes Rosenqvist.
  • Eleonor Gidlund värmer lack för att sätta sigill på Hembygdsförbundets budkavle. Hon övervakas av representanter för Grundsunda Hembygdsförening. Foto: IngaBritt Rosenqvist.

I år firar Sveriges Hembygdsförbund 100 år med temat ”Hembygdens år”. Hembygdens historia och liv skall få beröra alla som lever i Sverige idag. Ungdomar inbjuds att engagera sig i arbetet och nyanlända kan få insikt om den lokala historien där de nu lever.

Annons

Vid sommarfesten i Gideå genomsyrades hela dagen av det lokala och det globala. Programmet började med en gudstjänst där prästen Åsa Alexandersson uppmanade oss att öppna ögonen för vad som händer i världen.

Efter hennes predikan improviserade David Wahlén på sitt dragspel kring ”Härlig är jorden”. Det blev en musikalisk variation och förstärkning av Åsas predikan, först bedövande vackert, så en stark ljudbild av oro och krig i världen, till slut de vackra sluttonerna av den kända psalmen. Vi ser vad som händer i världen men vi får inte glömma att glädjas åt det vi har: ”genom de fagra riken på jorden … släkten följa släktens gång.”

David hade två vänner med sig på scenen, elbasisten Carlos de Rada och sångerskan Veronica Janunger. De medverkade i hela gudstjänsten med sång och musik. Efter en kort paus började de sin egen konsert med stor variation av musik, visor, sång utan ord, kända och lite mindre kända musikstycken, allt informativt sammanhållet av Veronica. Davids fenomenala bredd är vår bygd vid det här laget bekant med.

Att Veronicas klassiskt skolade stämma bär fint även i kyrklig och folklig musik har en del av oss också hört. Carlos var en ny bekantskap. Han är framför allt jazzmusiker, baserad i Umeå. Men även han visade bredd och följsamhet i olika genrer. Det har blivit hög klass på sommarkonserterna vid Hembygdsgården. De betraktas också som avslutning på kammarmusikfestivalen som i övrigt går i Arnäs kyrka. I Hembygdsgårdens kök stod ett bord fyllt med kakor och andra lockande bakverk, det var ren kakfrossa.

Ute vid ena gaveln visades gamla stenhuggarverktyg. I Gårdsmuseet har Laila Sjöberg och Eleonor Gidlund inrett en mysig vävstuga. Alla som vill är välkomna att under sommaren väva en bit till en trasmatta att lägga i Hembygdsgården. På övre ängen stod några av bygdens veteranbilar, nyblanka, i den strålande solen.

I en annan veteranbil, en PV 544 från 1962, kom Hembygdsförbundets budkavle från Grundsunda. Två ungdomar som åkte med läste upp budkavlen. Den fortsatte sedan mot Trehörningsjö i en ännu äldre PV, Frank Wernflos 444 från 1951.

Dagens program var som brukligt startskottet för Hembygdsgårdens öppethållande under sommaren.

Inga-Britt Rosenqvist

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons