Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommaren vi väntar på...

Katterna jamar, fåglarna kvittrar, tonårstjejerna har minikjolar och grannen har pollenallergi. Under de senaste dagarna har sommarvärmen nått Örnsköldsvik, men än är det några veckor kvar tills det är riktig sommar.

Annons

Våren kom tidigt i år och snart kommer sommaren till våra breddgrader. Söder om södra Svealand har det varit sommar sedan första maj. I Örnsköldsvik får vi vänta några veckor till. När dygnsmedeltemperaturen överstiger tio grader mer än fem dagar i rad, då är det sommar.
Sedan kan det givetvis bli bakslag, men för det blir det inte vår utan är fortfarande sommar, säger Sune Samuelsson, meteorolog vid SMHI i Norrköping.
Häckar tidigare
De senaste tio dagarna har dygnstemperaturen i Sundsvall legat runt åtta grader, normalt för denna årstid är sex grader.
Det fina vädret kommer att stanna kvar i några dagar. På söndag kan Örnsköldsviksborna få upp emot 18 grader, med reservationer för områden alldeles vid kusten. Måndag och tisdag, fortsatt vackert väder men sedan i mitten på veckan kan det bli ostadigt.
Jag skulle tippa att sommaren når Örnsköldsvik i slutet av maj, eller vid månadsskiftet, säger Sune Samuelsson.
Hur vädret kommer att bli i sommar vågar han inte gissa sig till.
Vi håller inte på med skrock, men vi får hoppas att det inte blir för regnigt, säger han.
Blommorna blommar
Fåglarna har stämt upp i vacker fågelsång, bygger bo och parar sig. Vissa arter har redan börjat häcka. Vid Domsjö fabriker häckar redan kanadagäss.
I år häckar vissa arter lite tidigare, men det är inte exceptionellt tidigt, säger Thomas Birkö, kommunbiolog.
De fåglar som rest kortare sträckor som exempelvis måsar, änder, gäss och tranor, de kan redan börja häcka eftersom deras boplatser har tinat fram.
De fåglar som reser från Afrika ,exempelvis flugsnappare och lövsångare, väntas komma i mitten av maj. En del svalor har redan anlänt. Tonseglaren flyger in i Örnsköldsvik i slutet av månaden.
Dessa fåglar börjar inte häcka tidigare eftersom de inte kunde inte veta när de lämnade Afrika att våren kom tidigare här i år, säger Thomas Birkö.
Att våren kom tidigt i år och sommaren står på glänt märks även på blommor och träd. Björkarna har fått musöron, gräset blir grönare och ljudet hörs från traktens gräsklippare. Rödockra som brukar blomma strax före midsommar blommar redan på sina håll.
Men jordgubbarna, de får vi vänta på ett tag till.SOFIA GÖTH

Mer läsning

Annons