Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Som att få en nyårsraket i ansiktet"

/

De hade inte setts på över fem år. Plötsligt dök brodern upp med ett avsågat hagelgevär.

Annons

Det var ett mörkt drama mellan två bröder som avhandlades vid Ångermanlands tingsrätt under gårdagen.Saken gällde den händelse som rubriceras som mordförsök i Husum för drygt en månad sedan. Och där åklagaren yrkar på sju års fängelse.
Men rättegången inleddes med att målsägande fick beskriva händelseförloppet, som börjar med att han ser en röd bil i backspegeln på vägen hem från affären.
– Jag tänkte inte så mycket på bilen vid tillfället och kör hem. Men när jag kliver ur bilen så ser jag att mannen i den röda bilen också har stannat och är på väg mot mig.
– När han är drygt två meter ifrån mig så brinner skottet av. Jag upplever det som att jag får ett stänk krutrök från en nyårsraket rakt i ansiktet. Därefter slår han till mig med hagelbössan i ansiktet.
Tumult uppstår. De två männen börjar slita och riva i varandra och målsägande lyckas till sist på egen hand neutralisera angriparen. Efter någon minut kommer målsägandes grannar till undsättning.
– Chocken kom efteråt när jag ser hagelbössan på marken, säger målsägande.
Han är övertygad om att brodern försökte att mörda honom.
– Om jag inte lyckats brotta ned honom hade jag nog inte suttit här i dag. Det var ju ett rent avrättningsförsök.
Det klargörs att bröderna inte träffats eller ens talat med varandra på över fem år innan händelsen i Husum. Bakgrunden till osämjan har att göra med pengar och arvstvister ännu längre tillbaka i tiden.
Det handlar även om ett minst sagt annorlunda livsöde. Den misstänkte mannen har under de senaste 15 åren inte haft något fast inkomst och valt att leva en så kallad survivalistisk kringflackande livsstil, vid sidan om samhället.
– När jag haft det som mest kärvt så har jag plockat svamp och bär i skogen eller köpt ett paket havregryn. Men jag har aldrig stulit eller tagit emot bidrag, säger den misstänkte mannen.
Han berättar att han en gång i tiden varit en skivsamlare och hade över 3 000 vinylskivor.
– Jag fick 100 000 kronor när jag sålde samlingen. De pengarna levde jag på under flera år. Men nu är allt jag äger instoppat i två resväskor och en ryggsäck.
Men även ett gammalt gevär. Det bekräftas att den misstänkte har licens för vapnet som modifierats på ett sådant sätt att det blivit illegalt: avsågade pipor samt med en hemmagjord ljuddämpare.
– Jag läste på nätet hur man byggde en ljuddämpare. Jag ville ju inte att hela Husum skulle höra smällen, säger den misstänkte.
Rätten lyssnade till dramat och beslutade att den misstänkte nu ska stanna kvar i häktet. Åtminstone till dess att dom meddelas i mitten på nästa vecka.

Mer läsning

Annons