Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Soligt och festligt när Husumborna firade sin dag

HUSUM. I strålande solsken firade Grundsundaborna sin egen nationaldag i Husum, den 4 maj.
Nästan hela Husum trängdes vid Kyrkans hus, där de lokala företagen höll hantverksförsäljning, kolbullebespisning och frisörtjänster.

Annons

Alla var på ett riktigt festhumör i Husum i lördags.
Det var nämligen mini-Sveriges nationaldag, en högtid som firades med sedvanlig pompa och ståt.
Det var någon som kom på att kartan över Grundsunda socken ser ut som ett miniatyr-Sverige, säger arrangemangets projektledare, Yvonne Hägström.
Vi vill att det ska finnas en dag när Grundsundaborna ska ha möjlighet att stärka vi-känslan genom att träffas och roa sig, säger Yvonne Häggström.
Alltså måste man få en egen nationaldag. Då tyckte projektgruppen att den första lördagen i maj kunde vara ett lämplig tillfälle att fira en lokal nationaldag.
Det är klart att det är lite speciellt att den infaller olika datum varje år, men vi Husumbor är lite originella, förklarar Eva Alenius som är ordförande i företagarföreningen.

ÅRETS FÖRETAGARE
Det ärofulla priset till Årets Grundsundaprofil, gick i år till Thord Persson.
Thord Persson driver THP, ett företag som förädlar pappersprodukter. Företaget startade 1998, och har nu vuxit till nästan 30 anställda.
Det var en överraskad Thord Persson som klev upp på centrumscenen i Husum och mottog blommor och en praktfull statyett i trä och aluminium.
Det är så roligt att kunna förverkliga en idéer man har, inte minst med hjälp av en fantastisk personal, sa Persson i sitt korta tacktal.
Husum är en otroligt bra ort när det gäller ett positivt företagsklimat, säger Thord Persson.
Grundsundadagen bjöd verkligen på ett rikt utbud av underhållning och uppfinningsrik försäljning.

KOLBULLE MED FLÄSK
Skolklasserna sålde hembakat fikabröd, Mr Zerthino gladde barnen med sin röda clownnäsa och ballongdjur, Eilert sjöng från scenen och vårsolen värmde alla vinterfrusna Husumhjärtan.
Mitt i vimlet stekte Stig Nygren från Trehörningsjö kolbullar för skidklubbens räkning.
Det är barnbarnen som har lejt mig, säger stekmästare Nygren, och torkar svetten ur pannan, innan han med van hand vänder en frasig kolbulle i gjutjärnspannan.
De har gått åt som smör i solsken, de fläskfyllda, plättliknande delikatesserna, serverade med en duktig klick lingonsylt.
Kolbullar var basfödan ute i kojorna förr i tiden, berättar Stig Nygren, innan han återgår till kön med kunder.
Och alla inom synhåll tycks trivas alldeles förträffligt.
Titta så mycket folk. Det här var väl roligt, säger en dam som absolut inte vill komma i tidningen.
Vi får väl hoppas att nästa år bjuder på lika fint väder igen, när Grundsundaborna firar sin egen nationaldag den första lördagen i maj. ÅSA SJÖBERG

REDAKTIONEN

Mer läsning

Annons