Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solberg tätorten som försvann

SOLBERG. Invånarantalet har sjunkit under 200 därför får Solberg inte längre kallas tätort.
Befolkningsminskningen har skett successivt. 1995 fanns det 261 invånare i byn, vid
utgången av år 2000, 172 invånare.

Annons

För några år sedan räknades Solberg som tätort och var därmed namngiven i länsstyrelsens statisk. Befolkningen har successivt minskat och tätort är inte längre tillämpligt. Enligt Gunnar Holmgren, handläggare vid länsstyrelsens
näringslivsenhet, har det ingen formell betydelse. Solberg tillhör fortfarande stödområde A enligt nationella riktlinjer och tillhör som länet i övrigt, mål 1 när det gäller skattepengar via EU-fonder.

FÅ BARN FÖDS
Det som kan vända trenden är att fler flyttar till Solberg men då fordras sysselsättning. Solbergsskolans elevunderlag vittnar om den utveckling som pågått under flera decennier. Från 1996 fram till år 2000 har det fötts sju barn totalt. År 2000 föddes inga barn alls.
Förra året, i september, föddes Alexander, han är yngst i en syskonskara om fyra. Föräldrarna Ann och Niclas Bergman driver byns lanthandel, och utvecklingen i byn innebär osäkerhet.
Det är svårt att veta om skolan är kvar när Alexander ska börja men att behöva åka till Bredbyn är lite för långt. Det föddes inga barn året innan heller. Undrar om det blir några i år? Jag tycker synd om Alexander om han blir helt ensam i sin årskull, säger Ann Bergman.
Maken Niclas Bergman tycker inte att situationen ser bra ut. Arbete och sysselsättning fattas i byn.
Här bor mest äldre, hos oss är åldringar värdefulla. När de dör syns det direkt. Även ungdomar betyder mycket för vår del och det märks när de flyttar till stan för studier. Försvinner skolan kanske också affären försvinner, säger han.

LÄRAREN NYINFLYTTAD
Alexander är lyckligt ovetande om att han blir ensam i sin klass när han ska börja. Men han är inte den första som är ensam i klassen i Solbergsskolan. En elev är ensam i årskurs fyra och Marika Håkansson, Tjäl, som går i femte klass i Solbergsskolan är ensam i årskullen men hon tycker det går bra.
Nej, jag är inte ensam, ofta gör jag det som sexorna gör, säger
Marika Håkansson.
Studieledaren och läraren Lollo Boström, Solbergsskolan, är relativt nyinflyttad från Umeå efter att ha träffat kärleken, från byn. Hon trivs på skolan, som idag har 31 barn, förskolan till och med årskurs sex. Den största klassen är hennes egen, där går 17 elever vilket
inkluderar förskolebarnen, ettorna och tvåorna.
Nästa år är det bara en tjej som kommer ny till skolan och året därpå tror jag det är två, tre elever som kommer, säger Lollo Boström.
Hon är sprallig och glad till sin läggning och beskriver skolan som den mysigaste i världen. Gott om utrymme vilket gör att ett klassrum används som lekhall för inomhusaktiviteter. Den pedagogiska modellen passar skolan perfekt. Det gör inget om en av lärarna tillfälligt är borta en dag.
Eleverna får ta mycket ansvar själva. Varje vecka gör vi ett
arbetsschema där jag kräver att de ska hinna göra vissa saker men de får själva bestämma när de ska
göra det, säger Lollo Boström.

FIN STÄMNING PÅ SKOLAN
Eleven, som ägnar sig åt matte, kanske blir trött efter en stund, och kan då byta ämne och syssla med svenska istället. Vissa elever hinner bli klara med veckans uppgifter
tidigare och får då fritt välja andra uppgifter utifrån givna modeller. Elever som behöver mer tid kan tycka att det är besvärligt att välja ämne och då går fröken in som stöd.
Inlärningen fungerar väldigt bra men vissa kanske jag behöver kolla lite extra. Vi är två lärare som har en mysig och fin kontakt med alla elever. Det är en väldigt fin stämning i skolan, säger Lollo
Boström.
Visst är befolkningsminskningen oroande och förändringar syns mycket mer när marginalerna är små. Nästa år ska försvinner sex elever till högstadiet i Bredbyn.
Enligt rektor Erik Nylander finns det inte något nedläggningshot mot skolan, säger Lollo
Boström.
Minns hemvändarvågen
Dagis inryms i skolan och där
arbetar dagmamman Susanne
Wiström och förskoleläraren Marianne Lundqvist. Dagiset öppnar klockan 07.00 och stänger 18.20. Det innebär att frukost, lunch och middag serveras barn som behöver det. Som mest är det nio barn på
dagis, tre behöver barnomsorg
efter skolan. Dagisets minstingar är två år och den övre åldersgränsen är fyra år.
Vi har fyra- femåringar i förskolan och det tror jag vi är ensamma om i rektorsområdet, säger
Susanne Wiström, som är stolt över det.
Varenda bybo ÖA pratar med
betonar vikten av sysselsättning. Alla minns vågen av hemvändare som kom på 80-talet när Sidensjöhus flyttade till Solberg. Nu väntar befolkningen på besked om gruvdriften i området kring Rocksjöliden. Man väntar och hoppas,
sedan åratal tillbaka.


FAKTA/SOLBERG
E Den 31 december 2000 fanns det 172 invånare i Solberg enligt statistik ur kyrkobokföringsdistriktet.
E Åldersfördelningen i Solberg är följande:
0-12 år24 invånare
13-19 år16 invånare
20-34 år11 invånare
35-49 år25 invånare
50-64 år32 invånare
65 år -64 invånare
E Om Solbergs omland inräknas i befolkningsmängden var antalet invånare 203 vid årsskiftet 2000/2001.

EVA GIDLUND

Mer läsning

Annons