Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sökinsatsen i bilder

/

På måndagsmorgonen hittades en båt i vattnet nära Västra Ronögrunden, något senare hittades även kvinnans kropp.

Annons

En båt i vattnet upptäcktes på måndagsmorgonen av en helikopter som sökte i området. Båten låg upp och ned, i vattnet i strandlinjen vid Västra Ronögrunden. Bara 50 meter längre bort hittades även en kvinnlig kropp.

Läs mer:

Tidigare på morgonen och under natten hittades en bränsledunk från båten på västra kanten av Älgön. Även en kylväska och bräder, som paret tros ha haft med sig i båten, har upphittats. Paret är hemmahörande i Örnsköldsviks kommun.

Sjöräddningssällskapet har under natten mot måndag fortsatt att söka efter paret som med sina två hundar skulle åka till en sommarstuga på Käringskäret, nordost om Mjältön.

På måndagen fortsatte sökinsatsen efter mannen, med något större styrka.
- Kustbevakningen deltar med flygplan och två båtar. Dessutom fortsätter Sjöräddningssällskapet sin insats. Vi tar också in en båt från Sjöräddningen i Härnösand och Sjöfartsverkets lotsbåt. Dessutom deltar räddningshelikoptern från Umeå, säger Tobias Nicander på Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral.

- Vi ska söka av samma område i dag, som i går kväll och i natt, men nu i dagsljus. Det är svårt att söka i mörker, säger han.

Båten som paret i lördags åkte i, med sina två hundar till en sommarstuga på Käringskäret, nordost om Mjältön, var en Pioneer, en ungefär sex meter lång robust styrpulpetbåt av katamarantyp. Den hittades alltså, som tidigare beskrivet, vid Västra Ronögrunden.

Det var oklart huruvida de skulle ligga över i stugan, men allra senast skulle de komma hem på söndagen. Det finns tecken som visar på att båten förliste redan i lördags.

När de inte gjort det vid halv fem slog anhöriga larm och ett stort räddningspådrag drogs i gång.
Sjöfartsverkets räddningshelikopter, båtar från Kustbevakningen och Sjöräddningssällskapet, en lotsbåt och MF Ulvön deltog inledningsvis i sökandet.

Vrakdelar från parets båt hittades vid Västra Strängön och när Kustbevakningen anlände till Käringskäret fann de parets två hundar där.
– Hundarna var så stressade att de inte gick att fånga in, sa Annika Vestergård, driftchef på Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral.
– Paret kan ha lämnat hundarna på ön och åkt ut för att lägga nät. Men vi vet inte när, det kan ju ha skett redan på lördagen.
Helikoptern tvingades avbryta sökandet vid halv nio på söndag kväll och återvända till basen i Umeå.
– Den hade problem i mörkret, men får vi indikationer på att paret fortfarande kan vara vid liv kommer den tillbaka när det ljusnar, sa Annika Vestergård.
Vid halv tio-tiden avbröts sökandet för ett tag, för att besättningarna på båtarna skulle få vila och äta.
Hur länge kommer sökandet att pågå?
– Vi fortsätter så länge det finns hopp om att finna paret vid liv.

Annika Vestergård vill inte spekulera i vad som hänt.
– Vi har diskuterat en hel del om det under kvällen och vi tycker att det hela är märkligt då det är en så tålig båt.
Båtolyckan kan visa sig bli den andra riktigt svåra på kort tid i Örnsköldsvik.
I mitten på augusti dog två kvinnor och en man, och en annan man skadades svårt när deras båt rände upp på land mellan Hörnskatan och Skommarhamn..


Mer läsning

Annons