Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söderberg inspirerade Ö-viksföretagare

ÖRNSKÖLDSVIK. En kvalificerad ledarskapsutbildning pågår sedan knappt ett år tillbaka i Örnsköldsvik inom ramen för Vision 2008.
I går ledde Tommy Söderberg, förbundskapten för landslaget i fotboll, ett heldagsseminarium med kursdeltagarna.
– Jag trivs fantastiskt bra i norra Sverige och särskilt i fjällen, säger han på sitt soligaste humör.

Annons

Bakgrunden till kursen är studier som visat att väldigt många av företagsledarna i Örnsköldsvik befinner sig i den övre medelåldern. Om inte näringslivet i kommunen ska tappa mark i samband med generationsskiften behövs utbildning.
Ett annat starkt motiv är kompetenshöjning för att utveckla redan befintliga företag. Uppdraget att leda utbildningen gick tidigt till Scandevo i Nynäshamn och där är det Sven Nyberg som hållit i trådarna.
Ny kurs planeras
Det är duktigt folk här uppe. Kursdeltagarna är aktiva och har själva format en del av programmet genom sina önskemål.
Kursen bygger på studier i hemmen mellan seminarierna som är tio till antalet med två kursdagar varje gång. Den kurs som nu pågår är på väg att avslutas.
Deltagarna förefaller emellertid så nöjda att ytterligare minst en kurs planeras. Det har spridit sig som ringar på vattnet att det är en bra kurs.
Jag tog del av Vision 2008 innan jag gav mig in i det här, säger Sven Nyberg som bor i Skåne.
Jag har funnit att upplägget är mycket intressant och är glad om jag kan bidra till att utveckla den här bygden.
Tommy Söderberg är full av beundran för både företagarandan och idrotten i Örnsköldsvik. Han är övertygad om att det kommer att gå bra för Örnsköldsvik under de närmaste åren.
Avslutas med resa
När ÖA påpekar att folkminskningen alltjämt är ett problem blir svaret:
Ja, ja, det är något som drabbar nästan alla kommuner i Sverige utanför landets storstadsområden.
Kursen kommer att avslutas med en resa till London och Bryssel med mycket kvalificerade föreläsare på båda platserna. Syftet är givetvis att se möjligheter för företagen och säkra marknadsandelar och om möjligt också växa.

FAKTA/ Utbildningen

De områden som behandlats är i huvudsak:
- ekonomi
- marknadsföring
- styrelseuppdrag och styrelsens betydelse
- arbetsrätt
- internationell arbetsrätt
- export

Deltagare i premiärkursen är:
Patrik Granqvist, Virkesaffären, Greger Hägglund, Kranteamet, Roy Forsberg, Essemko, Anneli Lagnebro, Olofsfors konferenscenter, Carin Edblad, Kvaerner Chemetics, Ulf Ingvarsson, Designa Doors, Pär Nordlander, Botnia Production, Maud Larsson, Botnia Production, Mats Bodén, Botnia Production, Leif Olsson, Sigma I soft, Roger Gustavsson, Thordab, Urban Gustavsson, Thordab, Annalena Östberg, ÖA, Ulf Edlund, Fagerhult belysning, Niklas Nyberg, Nybergs Måleri, Niklas Persson, THP paper converter, Mats Kjellson, Skogsvårdsstyrelsen.

SVEN LINDBLOM

Mer läsning

Annons