Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialnämnden skjuter på beslut om Sörgården

ÖRNSKÖLDSVIK. Något beslut om nedläggning av Sörgårdens 44 vårdplatser och fyra avdelningar i Bredbyn togs aldrig vid socialnämndens sammanträde igår.
Istället ska ledamöterna i socialnämnden träffa Anundsjöborna vid ett offentligt möte den 9 april och informera om omstruktureringen av äldreomsorgen.

Annons


Nämnden fattade i höstas ett inriktningsbeslut om omstrukturering av äldreomsorgen i samband med budget 2002. Då beslöts att 60 vårdplatser i särskilda boenden ska avvecklas i kommunen. Sidensjöhemmet ska bli ett rehabiliteringscentrum och personal ska utbildas för att träna gamla, vilka ska kunna återgå till ordinärt boende så snart som möjligt efter akut sjukdom.
44 platser föreslås läggas ned vid Sörgårdens ålderdomshem som ett första steg. I sak var socialnämnden helt enig vid onsdagens sammanträde. Ändå bordlades ärendet till aprilsammanträdet och det är mycket ovanligt.
Vi ska kalla till ett offentligt möte den 9 april i Bredbyn och informera om vad omstruktureringen innebär. Det förekommer så otroligt mycket rykten och felinformation. Folk ringer och tror att de måste ta hem sina åldriga föräldrar med stöd av hemtjänsten och det är så ledsamt. Vi tycker det är viktigt att befolkningen i Anundsjö får rätt information, säger Lena Näslund, socialnämndens ordförande.

STARKA REAKTIONER
Alla ledamöter i socialnämnden ska finnas på plats den 9 april. Troligtvis kommer mötet, som förläggs till kvällstid, att hållas i församlingshemmet som har tillräckligt stora lokaler. Personal vid Sörgården och anhöriga har reagerat mycket negativt på förslaget att lägga ner vårdplatserna vid Sörgården och därför anser nämnden att det bästa den kan göra är att infinna sig till en dialog med Anundsjöborna. Förändringen av äldreomsorgen är så pass omfattande den här gången att politikerna vill möta befolkningen.
Nämnden har inte haft någon diskussion om att förslaget är felaktigt, tvärt om är vi ännu säkrare på att det är helt riktigt det vi tänker göra. Det handlar om en utveckling av äldrevården och inte en avveckling som folks tycks tro. Det finns oro i bygden och då är det viktigt med dialog innan vi fattar beslut. Det är inte till gagn för äldreomsorgen i kommunen om det blir konflikt i en sådan här fråga, säger Lena Näslund.

SKA SPARA 4 MILJONER
Socialnämnden ska spara 4 miljoner det här året och nämnden anser att omstruktureringen leder till utveckling av äldreomsorgen samtidigt som man gör besparingar.
Nämnden som helhet bör möta befolkningen där uppe, det är viktigt för dem att veta att det finns en samlad politisk uppfattning. Vi vill ge en saklig och riktig information. Vi ska också ta fram bra faktaunderlag. Det finns flera diskussioner om nedläggningar men där är man inte lika negativ. Där har man bättre personaltäthet och är nöjd och då får man sällan den här konflikten, säger Lena Näslund.
Socialnämnden fattade också beslut om att presentera förslag till åtgärder för vårdarna i äldreomsorgen utifrån resultatet av den enkät som gjorts. Förslaget beräknas vara framtaget till junisammanträdet och är ägnat att förbättra arbetsvillkoren de kommande åren.

EVA GIDLUND

Mer läsning

Annons